Chiriile au crescut in Bucuresti - Cati bani platim in plus fata de anul trecut

Luni, 16 Martie 2015, ora 16:24
18631 citiri
Chiriile au crescut in Bucuresti - Cati bani platim in plus fata de anul trecut

Chiriile apartamentelor cu 3 si 4 camere din Bucuresti au crescut cel mai mult in ultimul an, cu pana la 8%, ca urmare a numarului mic de oferte in raport cu cererea.

Astfel, in luna aceasta s-a inregistrat un pret mediu de 620 de euro pentru apartamentele cu 3 camere si de 981 de euro pentru apartamentele cu 4 camere.

Si pretul mediu al chiriei in cazul apartamentelor cu 2 camere este intr-o usoara crestere in ultimele douasprezece luni, ajungand la 389 de euro, in timp ce singurele care se afla in regres sunt garsonierele, cu un pret mediu in martie de 245 de euro.

Explicatia consta in cresterea numarului de oferte de vanzare de pe piata in dauna celor de inchiriere. Acest lucru a condus la micsorarea si imposibilitatea ofertei de a face fata cererii, efectul fiind de majorare a preturilor, arata o analiza Imobiliare.net.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu al chiriei apartamentelor cu 4 camere s-a marit cu 8%, cea mai mare crestere dintre toate tipurile de locuinte.

Si apartamentele cu 3 camere au facut un salt important in ultimele douasprezece luni, pretul mediu de inchiriere al acestora marindu-se cu 5%.

In cazul apartamentelor cu 2 camere si al garsonierelor, pretul mediu de inchiriere a ramas destul de constant in ultimele douasprezece luni, primele inregistrand o crestere de 1,2%, in timp ce garsonierele sunt singurele care au avut un usor regres, de sub 1%.

Vin studentii: Ce chirii sunt in Bucuresti si in alte orase mari ale tarii

Salt important al chiriilor in doar o luna de zile

Preturile medii ale chiriilor apartamentelor din Bucuresti au inregistrat un salt important in martie fata de luna trecuta. Astfel, pretul mediu de inchiriere al unui apartament cu 4 camere a crescut cu 6%, de la 921 de euro in februarie, la 981 de euro in martie.

Aceeasi comparatie in cazul apartamentelor cu 3 camere releva o crestere de 5% in ultima luna, de la 590 de euro in februarie, la 620 de euro in martie.

Apartamentele cu 2 camere s-au scumpit si ele cu 4%, de la 373 de euro in februarie, la 389 de euro luna aceasta, in vreme ce singurele care au ramas relativ constante in ultima luna au fost garsonierele, al caror pret a castigat 1 euro, conform cifrelor oferite de Imobiliare.net.

Cresterea destul de spectaculoasa din ultima luna a chiriilor in Bucuresti poate fi pusa pe seama scaderii numarului de oferte de inchiriere, proprietarii alegand luna aceasta mai degraba sa isi scoata proprietatile la vanzare decat sa le inchirieze. Acest lucru a avut ca efect majorarea preturilor chiriilor, in conditiile in care cererea este in urcare.

Cat platim in plus la chirie

Un calcul matematic simplu ne arata ca in luna martie, pretul platit pentru inchirierea unui apartament cu 4 camere din Bucuresti este in medie cu 60 de euro mai mare decat in urma cu o luna si cu 79 de euro mai mare decat in urma cu douasprezece luni.

In ceea ce priveste inchirierea unui apartament cu 3 camere, aceasta este in martie in medie cu 30 de euro mai scumpa decat in februarie si cu 31 de euro mai scumpa decat in martie 2014. Aceasta diferenta incepe sa scada la apartamentele cu 2 camere din Capitala, chiria acestora fiind in medie cu 16 euro mai mare luna aceasta fata de februarie si cu doar 3 euro mai mare decat in urma cu douasprezece luni.

Singura care face nota discordanta este chiria medie a garsonierelor, care s-a incapatanat sa ramana la un nivel constant in ultimele douasprezece luni.

Exceptand sezonul de toamna, atunci cand piata chiriilor devine efervescenta datorita studentilor care sunt in cautare de locuinte, cea mai dinamica perioada pentru chirii este primavara, atunci cand este momentul prielnic pentru schimbarea locuintei sau inceperea proceselor de reamenajare a locuintei, activitati amanate de obicei pana dupa trecerea anotimpului rece.

C.P.

Citeste si:
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a admis miercuri, 20 octombrie, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind...
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova pentru a se sustrage unei pedepse primite în România de 4 ani și 8 luni de închisoare, a publicat miercuri, 20 octombrie, o...
Sursa: Ziare.com