Chiriile cresc inainte de venirea studentilor: Orasul in care s-au consemnat scumpiri de pana la 30%

Joi, 28 Iulie 2016, ora 14:19
6513 citiri
Chiriile cresc inainte de venirea studentilor: Orasul in care s-au consemnat scumpiri de pana la 30%

Mai sunt doar doua luni pana la inceperea anului universitar, asa ca au inceput sa creasca chiriile in orasele care sunt mari centre universitare.

In asteptarea studentilor, proprietarii de locuinte au crescut pretentiile financiare, arata o analiza remisa Ziare.com, realizata de portalul Imobiliare.ro.

Au fost comparate preturile medii solicitate in iulie 2016 cu valorile consemnate in ianuarie 2016 si iulie 2015.

Dintre cele patru centre universitare analizate, cele mai accesibile locuinte pot fi gasite in Timisoara (garsoniere si trei camere) si Iasi (doua si trei camere). La polul opus se afla Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca

Orasul de pe Somes se situeaza pe primul loc atat in clasamentul celor mai mari chirii solicitate in prezent de proprietari (exceptie facand aici segmentul garsonierelor, unde este surclasat de Bucuresti), cat si in cel al scumpirilor consemnate la 6 si la 12 luni, conform Imobiliare.ro.

Astfel, pretul mediu pentru o garsoniera se situeaza la 200 de euro pe luna, cu 11% mai mult decat in ianuarie anul acesta, dar si decat in iulie anul trecut (cand era de 180 de euro pe luna).

Cele mai mari cresteri au avut loc insa in cazul apartamentelor cu doua camere - o astfel de locuinta poate fi inchiriata acum cu 330 de euro pe luna, cu 14% mai mult decat in ianuarie si cu 32% mai mult decat anul trecut (cand ajungea la 290 si, respectiv, la 250 de euro pe luna).

Un apartament cu trei camere, pe de alta parte, are momentan o valoare medie de listare de 420 de euro pe luna, cu 20% mai mult fata de inceputul lui 2016, dar si fata de vara lui 2015 (cand se situa la un nivel de 350 de euro pe luna).

Bucuresti

Capitala ocupa locul al doilea in topul national al celor mai mari chirii, variatiile inregistrate in cele doua perioade analizate fiind insa semnificativ mai mici.

In prezent, pretul mediu cerut pentru o garsoniera este de 221 de euro pe luna, la fel ca la inceputul acestui an, dar si ca in vara lui 2015.

Un apartament cu doua camere poate fi inchiriat acum cu 300 de euro pe luna, cu 2% mai mult decat in ianuarie si cu 3% mai mult decat anul trecut (cand costa 295 si, respectiv, 290 de euro pe luna).

Potrivit Imobiliare.ro, pentru o locuinta cu trei camere, un chirias ar trebui sa plateasca 380 de euro pe luna, consemnand un avans de 3% la sase luni si un plus de 9% la 12 luni (de la 370 si, respectiv, 350 de euro pe luna).

Timisoara

In orasul de pe Bega, o garsoniera costa, inainte de inceperea anului universitar, 160 de euro pe luna - cu 7% mai mult decat in urma cu sase sau cu 12 luni (in crestere de la 150 de euro pe luna).

Pe de alta parte, proprietarii de apartamente cu doua camere solicita, in medie, 270 de euro pe luna vara aceasta, ceea ce marcheaza un avans de 17% fata de ianuarie 2016, dar si fata de iulie 2015 (cand pretentiile pe acest segment se situau la 230 de euro pe luna).

Potrivit datelor Imobiliare.ro, o locuinta cu trei camere are acum un pret de 300 de euro pe luna, la fel ca in perioada similara din 2015, dar cu 11% mai mult decat la inceputul acestui an (cand ajungea la 270 de euro pe luna).

Iasi

In capitala Moldovei, chiriile au fost vizibil mai stabile decat in celelalte centre universitare analizate. Variatii au fost consemnate, de fapt, doar pe segmentul garsonierelor - o garsoniera poate fi inchiriata acum, in medie, cu 190 de euro pe luna, cu 7% mai mult decat in ianuarie anul acesta (cand costa 177 de euro pe luna) si cu 12% mai mult decat in vara lui 2015 (cand ajungea la 170 de euro pe luna).

Preturile medii solicitate pentru locuintele cu doua si trei camere, pe de alta parte, s-au mentinut constante (per ansamblu) in ultimele 12 luni, la un nivel de 250 si, respectiv, 300 de euro pe luna.

C.P.

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...