Chiriile de lux, afectate de criza

Joi, 21 Mai 2009, ora 18:11
1048 citiri
Chiriile de lux, afectate de criza
Foto: ZF

In vreme ce analistii de la Jones Lang LaSalle fac studii in care avertizeaza asupra scaderilor fara precedent ale chiriilor la birourile de lux, in acest an, dezvoltatorii autohtoni sustin ca, la noi, "scorurile" au scazut doar cu cativa euro pe metrul patrat.

Acestia din urma fac propaganda pentru a determina mari companii sa se relocheze in spatii care sa le "reprezinte imaginea la standarde inalte", potrivit CBRE Eurisko.

"Este momentul oportun pentru relocari in cladiri cu adevarat premium si, mai ales, pentru relocari viabile din punct de vedere al business-ului", considera analistii companiei imobiliare.

Potrivit acestora, cel mai bine, pentru o companie care "se respecta", este sa isi mute sediul in asa-numita "zona de afaceri" a Capitalei sau CBD, cum e cunoscuta printre agentii imobiliari specializati in inchirierea de birouri.

Aceasta este zona delimitata de Piata Romana si piata Montreal. Formarea sa este legata de inceputurile anilor 2000, cand se construia Opera Center, in vecinatatea Operei Nationale Bucuresti, respectiv Europe House, in Piata Victoriei, langa Guvern.

Pe masura ce economia s-a dezvoltat, accesul la credite a devenit mai facil si, cum cererea de spatii clasa A era in continua crestere, au aparut si alte cladiri precum America House, Charles de Gaulle Plaza, Bucharest Business Park si Millennium BC.

Cand este vorba de bani insa, dezvoltatorii sunt mai rezervati. "Valoarea chiriilor in CBD pentru spatii clasa A a inregistrat o usoara scadere, chiriile situandu-se acum intre 21-23 euro/mp/luna", arata Catalina Jigman, director al Global Corporate Services, in cadrul CBRE Eurisko.

Potrivit acesteia, proprietarii au simtit efectele acestei crize si au venit cu pachete atractive de "cost savings" pentru chiriasi. Sunt proprietari dispusi sa ofere primele 1-2 luni de chirie gratuit.

"Totodata, nu trebuie uitata importanta eficientei unei cladiri. Chiar acum sunt in constructie proiecte amplasate pe bulevarde centrale, care dispun de cele mai moderne facilitati si sisteme de mentenanta, lucru care se va reflecta intr-un cost de administrare redus pentru chiriasi", conchide Jigman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#preturi cladiri birouri, #chirii cladiri birouri , #chirie