Criza fara precedent pe piata chiriilor din Romania

Joi, 27 August 2015, ora 11:21
11709 citiri
Criza fara precedent pe piata chiriilor din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Piata chiriilor din Romania se confrunta cu o criza fara precedent, avand in vedere ca cererea depaseste cu mult oferta, iar studentii reprezinta o presiune in plus.

"Pe segmentul chiriilor asistam la o criza de oferte, in conditiile unei supracereri venita din prabusirea vanzarilor in perioada de criza. La aceasta se adauga, in septembrie, zeci de mii de studenti care nu au acces la locurile din camine.

In aceasta perioada, in cursul unei saptamani, apar mai putin de 4.000 de apartamente de inchiriat cumulat in cele mai mari 5 orase din tara, mult sub cerere. Studentii, dar si ceilalti chiriasi sunt intr-o cursa contracronometru, un apartament cu un pret bun putand fi inchiriat si in cateva ore", subliniaza Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro, intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Portalul a analizat preturile din marile orase din tara.

Chiriile au crescut in Bucuresti - Cati bani platim in plus fata de anul trecut

Bucuresti

In zona Basarabia, o garsoniera nemobilata are un pret cerut de 150 de euro pe luna - aceasta dispune de o suprafata de 35 de metri patrati utili si este situata la ultimul etaj al unui bloc cu opt niveluri, construit in 1991.

Proprietarul unei garsoniere complet mobilate si utilate din zona Rahova-Margeanului solicita suma de 180 de euro pe luna. Locuinta e situata la etajul 4 din 8 al unui bloc din 1984 si are 40 de metri patrati utili.

In zona Cora Pantelimon, un apartament cu doua camere este disponibil spre inchiriere, nemobilat, in schimbul a 150 de euro pe luna. Amplasat la etajul 8 din 10 al unui bloc din 1978, acesta are o suprafata de 50 de metri patrati utili.

In zona Titan-1 Decembrie 1918, o locuinta similara ca suprafata si etaj, dar mobilata si utilata, are o valoare de listare de 200 de euro pe luna.

Tot de la 200 de euro pe luna pornesc preturile pe segmentul apartamentelor cu trei camere. Cu atat poate fi inchiriata, in zona Pantelimon, o unitate locativa de 60 de metri patrati utili, nemobilata, situata la etajul 7 din 10 al unui bloc construit inainte de 1990.

In Vitan, o locuinta de 55 de metri patrati utili, situata la parterul unui bloc cu patru etaje, are un pret cerut de 230 de euro pe luna. Construita in 1975, aceasta este complet mobilata si utilata.

Timisoara

In zona Complex Studentesc, o garsoniera la casa, mobilata si utilata poate fi inchiriata cu 150 de euro pe luna. Locuinta are 45 de metri patrati utili, bucatarie si baie proprii si beneficiaza de acces la o curte comuna.

In zona centrala a orasului, in apropiere de Piata Operei, un apartament cu 2 camere de 42 de metri patrati utili este listat la un pret de 200 de euro pe luna. Acesta este complet mobilat si utilat si face parte dintr-o cladire istorica.

In zona Mircea cel Batran-Cetatii, proprietarul unui apartament cu trei camere, construit in 1980, solicita circa 180 de euro pe luna.

Brasov

In orasul de la poalele Tampei, zona Uzina 2, o garsoniera nemobilata, cu centrala proprie, poate fi inchiriata cu 125 de euro pe luna. Aceasta este situata la parterul unui bloc cu patru etaje si are o suprafata de 24 de metri patrati utili.

Pe segmentul apartamentelor cu doua camere, pretentiile proprietarilor incep de la 170-180 de euro pe luna.

In zona Blumana, un apartament cu trei camere, la casa, poate fi inchiriat cu 200 de euro pe luna, pentru o suprafata de 45 de metri patrati utili. Cu doar 20 de euro mai mult, chiriasii pot opta insa pentru o locuinta abia construita din cadrul ansamblului rezidential Avantgarden 3 - aceasta este nemobilata si dispune de 70 de metri patrati utili.

Cluj-Napoca

In cartierul Marasti, o garsoniera, situata la etajul unu din patru, este disponibila spre inchiriere cu 150 de euro pe luna. Aceasta are 21 de metri patrati utili si este complet mobilata si utilata.

In zona Baciu, un apartament cu doua camere, nemobilat are un pret cerut de 200 de euro pe luna, in timp ce in zona Grigorescu, proprietarul unui apartament cu trei camere, de 70 de metri patrati utili, solicita 250 de euro pe luna.

Iasi

In zona Nicolina, o garsoniera nemobilata poate fi inchiriata cu 130 de euro pe luna, iar in zona Gara, un apartament cu doua camere, mobilat si utilat are un pret cerut de 150 de euro pe luna.

In zona Bucium, un apartament nou, cu trei camere este disponibil spre inchiriere cu 200 de euro pe luna. Locuinta se afla la etajul doi (din patru), este decomandata si are o suprafata utila de 65 de metri patrati.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#criza chirii, #chirii Bucuresti, #chirii Iasi, #chirii Timisoara, #chirii Cluj , #chirie