De la ce sume pornesc chiriile pe litoral?

Joi, 27 Iunie 2013, ora 13:34
2196 citiri
De la ce sume pornesc chiriile pe litoral?
Foto: Ziarul Constanta

Chiriile cresc pe litoral odata cu inceperea sezonului estival, pe fundalul cererii crescute venite din partea turistilor, anul acesta remarcandu-se o tendinta de majorare mai accentuata a preturilor pe acest segment.

Astfel, potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, chiriile din Constanta sunt anul acesta considerabil mai ridicate comparativ cu 2012. Cea mai mare diferenta se observa pe segmentul apartamentelor cu doua camere (+27%) - cele mai cautate pentru inchirieri -, urmate de garsoniere (+12%) si apartamentele cu trei camere (+9,4%).

Minimum 150 de euro pentru o garsoniera in Constanta

La inceputul lunii iunie, chiar in prag de sezon estival, pentru o garsoniera dintr-o zona buna a Constantei, proprietarii cereau o chirie medie de 217 euro, potrivit ofertelor listate pe Imobiliare.ro.

Aceasta valoare este cu aproximativ 12% mai mare decat cea consemnata in perioada similara a anului trecut.

In momentul de fata, cele mai ieftine garsoniere scoase la inchiriere in orasul de la malul marii costa 150 de euro pe luna. Spre exemplu, cu aceasta suma, poate fi inchiriata o garsoniera de 25 de metri patrati, situata la etajul doi din trei al unei vile din zona Dacia.

In schimb, cu 170 de euro pe luna poate fi inchiriata o unitate locativa de 21 de metri patrati, din zona Energia. Pe de alta parte, 180 de euro este chiria solicitata pentru o garsoniera confort 1 de 35 de metri patrati, complet mobilata si utilata, amplasata intr-un bloc nou din zona Tomis Mall.

2 camere: Ofertele incep de la 180 euro/luna

Pe segmentul apartamentelor cu doua camere, presiunea cererii este suficient de mare, astfel incat chiriile practicate anul acesta de catre proprietari sa fie simtitor mai ridicate decat in 2012, depasind 300 de euro.

Spre comparatie, in perioada similara a anului trecut, suma solicitata era, in medie, de 252 de euro pe luna.

Cele mai ieftine apartamente cu doua camere scoase la inchiriere sunt situate in zona Dacia, preturile pornind de la 180 de euro pe luna pentru o suprafata de 52 metri patrati. De cele mai multe ori, la acest pret vorbim de locuinte nemobilate. Cu 200 de euro, poate fi inchiriat un apartament de 50 de metri patrati din zona Garii.

200 de euro, suficienti pentru 3 camere inghesuite

Chiriile solicitate pentru apartamentele cu trei camere din Constanta sunt anul acesta cu circa 9% mai ridicate fata de 2012, depasind 350 de euro/luna.

Cu toate acestea, cele mai mici preturi pe acest segment pornesc de la 200 de euro. Acesta este si cazul unui apartament cu trei camere, confort 2, cu o suprafata utila de 48 de metri patrati, din zona Tomis III. Locuinta este complet mobilata si utilata.

In zona ICIL, pentru un apartament de 68 de metri patrati, se solicita o chirie de 250 de euro pe luna, in timp ce o unitate locativa cu o suprafata utila de 77 de metri patrati poate fi inchiriata, in zona Trocadero, cu 270 de euro pe luna.

Apartamentele in regim hotelier, solutia de sezon

Pentru perioade mai scurte in timpul sezonului estival, ofertele de inchiriere in regim hotelier pot reprezenta o solutie. Astfel, un apartament cu doua camere situat in zona Satului de Vacanta poate fi ocupat cu 130 de lei pe noapte.

Locuinta are o suprafata utila de 40 de metri patrati si este complet mobilata si utilata. Tot o unitate locativa bicamerala, dar cu o suprafata de 50 de metri patrati utili, situata in zona City Mall, poate fi inchiriata cu 150 de lei pe noapte.

Pe de alta parte, un apartament cu trei camere, cu o suprafata utila de 74 de metri patrati, poate fi inchiriat cu 250 de lei pe noapte. Locuinta este complet mobilata si utilata, are vedere la mare si este situata in zona Cazinoului din Constanta.

C.S.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#chirii litoral, #chirie apartamente Constanta , #chirie