Guvernul a aprobat programul prin care orice salariat poate inchiria o locuinta

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 20:55
2170 citiri
Guvernul a aprobat programul prin care orice salariat poate inchiria o locuinta
Foto: Arhiva

Guvernul a aprobat, miercuri, Programul Constructia de locuinte cu chirie, realizat prin atragerea capitalului privat pentru constituirea unui fond de locuinte destinate inchirierii, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

"Este un proiect pilot derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin ANL. Programul se va realiza prin incheierea de contracte de concesiune de lucrari publice si are scopul de a permite accesul la o locuinta a persoanelor care nu au suficiente resurse pentru a o achizitiona de pe piata libera", a afirmat Dan Suciu, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Purtatorul de cuvant al Executivului a mentionat ca terenurile destinate acestor constructii apartin domeniului public al statului si vor fi transferate pe durata utilizarii cladirilor.

Finantarea proiectarii, constructiei si exploatarii locuintelor se asigura de catre investitorii privati din surse proprii sau atrase, in timp ce Agentia Nationala pentru Locuinte va finanta structurarea economica, tehnica si juridica a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a documentatiilor de atribuire a contractelor necesare implementarii Programului, din surse de la bugetul de stat.

Criterii de eligibilitate

Cererile privind repartizarea de locuinte realizate prin Program se analizeaza de comisii constituite in acest scop.

Solicitantul unei astfel de locuinte, precum si ceilalti membrii ai familiei acestuia - sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia, nu trebuie sa detina o alta locuinta in proprietate exclusiva si/sau sa nu fie beneficiarul unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat sau proprietate a unitatii administrativ-teritoriale, in localitatea in care a solicitat locuinta.

Titularul cererii de locuinta trebuie sa aiba contract de munca, cu o vechime minima neintrerupta de cel putin un an. De asemenea, venitul mediu pe membru de familie al titularului cererii de locuinta trebuie sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie. De asemenea, exista o serie de criterii de ierarhizare cu un punctaj aferent.

Cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata. Sumele incasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale, astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat si 20% din cuantum revine ANL, se mai precizeaza in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#program Guvern locuinte chirie, #chirii , #chirie