De ce nu-si cumpara romanii locuinte?

Marti, 07 August 2012, ora 09:24
2364 citiri
De ce nu-si cumpara romanii locuinte?

Ne intoarcem la cea mai veche intrebare din sectorul imobiliar: sa cumpar sau sa stau in chirie? Incercam in cele ce urmeaza sa analizam motivele pentru care oamenii prefera sau sunt nevoiti sa ramana la statutul de chiriasi intr-o tara a proprietarilor.

Pentru ca, da, suntem o tara a proprietarilor! O tara in care iti cauti si te multumesti cu locul de munca din zona in care locuiesti chiar daca ai avea posibilitatea sa castigi mai mult lucrand in alte parti. Putini sunt cei dispusi sa treaca dincolo de aceste bariere auto-impuse de cultura si de felul nostru de a fi.

V-ati intrebat vreodata de ce in tarile din vestul Europei sunt atat de multi chiriasi si atat de putini proprietari? Simplu, pentru ca a fi chirias este sinonim cu libertatea de miscare si orice oportunitate poate fi fructificata fara complicatii de ordin imobiliar.

Analizand situatia actuala de pe piata imobiliara romaneasca si din sectoarele adiacente ne intrebam: de ce sa locuiesti in chirie si sa nu devii proprietar? Chiriile sunt mai mari acum decat ratele pentru un credit Prima Casa! De exemplu, pentru un apartament cu 2 camere confort 1, platesti astazi aproximativ 50.000 de euro. Rata pe 30 de ani variaza intre 230-250 de euro/luna, iar chiria pentru acelasi tip de apartament, finisat si mobilat, depaseste 280-300 de euro.

Motivele sunt:

1. Lipsa informatiei. Ultimii ani ne-au introdus cu forta in domeniul creditelor, unii dintre noi avantandu-se chiar dincolo de limitele finantelor personale. Oamenii nu stiu daca se incadreaza in cerintele actuale ale bancilor pentru acordarea unui credit ipotecar, nu stiu cat urmeaza sa plateasca si nici suma finala de rambursat.

2. Nesiguranta serviciului. Vorbim totusi de credite pe perioada lunga si foarte lunga, de 20-30 de ani. Se iveste, firesc, intrebarea: voi avea posibilitatea sa-mi platesc ratele peste 20 de ani? Voi avea un serviciu la fel de bine platit atunci ca acum?

3. Neasumarea responsabilitatii. Este vorba despre cei care studiaza intr-o localitate, alta decat cea de domiciliu. Studentii sunt la varsta la care nu iau in calcul toate aspectele vietii viitoare: voi ramane in orasul in care studiez sau ma voi intoarce acasa dupa studii? Ce posibilitati am aici si ce posibilitati am acasa in domeniul in care ma pregatesc?

4. Lipsa economiilor. Este ciudat, pentru ca am fost educati sa economisim. Va mai aduceti aminte de cec-urile de economii de 5.000 de lei? Astazi, insa, romanii vor si concedii, si mese imbelsugate de sarbatori, si weekend-uri la padure. Avansul minim pentru accesarea unui credit Prima Casa este de 5% din valoarea creditului, undeva intre 2.500 si 3.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere. La aceasta suma se mai adauga taxele notariale, comisioanele bancare, asigurarea locuintei si comisionul agentiei imobiliare, si ajungem astfel la 5.000-6.000 de euro.

5. Venituri mici. Sunt foarte multe situatii in care chiriasii actuali nu-si permit sa acceseze un credit ipotecar. Fie sunt bugetari, iar veniturile lor au fost diminuate foarte mult(25%), fie nu se incadreaza in cerintele bancilor, fie, desi au venituri substantiale, acestea nu sunt inregistrate si nu pot fi luate in calcul de catre banci.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Blitz Imobiliare este o agentie imobiliara din Cluj Napoca ce ofera clientilor sai servicii imobiliare integrate si o baza de date completa, cu oferte actualizate la zi: vanzari (www.apartamente-vanzare-cluj.ro) si inchirieri apartamente, case-vile, spatii comerciale, de birouri si industriale, terenuri.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#romani cumpara locuinte, #cumparare locuinta pret, #romani cumparare apartament , #cumparari