Ziare.com

Aprobarea "Primei Case", mai anevoioasa decat la creditele ipotecare obisnuite

de Ana Voicu
Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 15:21

   

Aprobarea "Primei Case", mai anevoioasa decat la creditele ipotecare obisnuite
Aprobarea unui dosar pentru "Prima casa" dureaza mai mult decat pentru un credit ipotecar obisnuit. Care sunt etapele ce trebuie parcurse?

Anca Bidian, reprezentanta Kiwi Finance, le-a precizat pentru Eurometropola.ro. "Intr-o prima faza, are loc o discutie intre consultantul Kiwi Finance si persoana interesata, in urma careia are loc identificarea solutiei optime de finantare, clientul optand pentru una sau mai multe variante.

Se trece la intocmirea documentatiei de credit, timpul necesar acestei etape fiind determinat de fiecare client in parte si de angajator. Cu primele documente trimise la banca se obtine in aproximativ o saptamana aprobarea financiara, moment in care clientul incepe sa caute o casa.

Dupa ce identifica proprietatea, aduce documentele juridice care sunt analizate atat de departamentul juridic Kiwi Finance, cat si de cel al bancii. Daca nu sunt probleme, se face evaluarea imobilului de catre un evaluator agreat de banca.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Daca rezultatul este unul favorabil, clientul obtine aprobarea financiara. Pana in acest punct, etapele sunt comune cu cele ale unui credit ipotecar standard. Dupa depasirea acestei etape, clientul platea proprietarului suma convenita si realiza tranzactia.

Insa, dosarul pentru "Prima Casa" nu se opreste aici. Banca trimite dosarul catre Fondul de Garantare care il reanalizeaza. Nu stim cat va dura analiza Fondului. Cert este ca daca raspunsul este favorabil si de la Fond, atunci clientul obtine creditul", spune Bidian.

Pana marti, din cele 19 banci ramase in program, dupa anuntul privind renuntarea facut de ING, doar 13 semnasera conventia cu Fondul National de Garantare a Creditelor, insa doar cateva dintre acestea demarasera efectiv acordarea de credite.

Pentru cei care doresc sa se inscrie in acest program, reprezentanta Kiwi Finance a oferit, pentru Eurometropola.ro, cateva informatii esentiale legate de venitul minim necesar, precum si rata lunara catre trebuie achitata.

Exemplele sunt calculate pentru o familie formata din doua persoane, care teoretic intrunesc toate conditiile impuse de acest program, dar si de catre banca. "Pentru un credit de 45.000 de euro pe 30 de ani, aplicantul trebuie sa demonstreze ca impreuna cu familia obtine 2.670 lei pe luna si plateste o rata lunara de 250 de euro.

Pentru 50.000 de euro credit, venitul minim cumulat pe familie este de 2.885 lei, iar rata lunara este de 278 euro. Pentru 55.000 de euro credit, venitul minim trebuie sa fie de 3.096 de lei, iar rata lunara de 302 euro, in timp ce pentru un credit de 57.000 euro, ventul minim necesar este de 3.182 lei, iar rata lunara este de 316", a precizat Anca Bidian.

Citeste mai multe despre proceduri credit Prima Casa
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1457 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor