Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Britanicii nu renunta sa investeasca in piata imobiliara din Bulgaria

Miercuri, 06 August 2008, ora 09:56
1035 citiri
Britanicii nu renunta sa investeasca in piata imobiliara din Bulgaria

Investitorii britanici care au cumparat proprietati pe litoralul bulgaresc al Marii Negre nu se retrag masiv de pe piata imobiliara de la vecini, asa cum anunta presa bulgara.

Specialistii spun ca au fost totusi cateva vanzari, determinate de evolutiile de pe piata creditelor ioptecare din Marea Britanie.

Doar 5% dintre investitorii britanici din Bulgaria s-au retras de pe piata imobiliara din tara vecina. Acestia au vandut proprietatile cumparate acum doi trei ani, fortati de dobanzile mari la creditele ipotecare din Marea Britanie.

Potrivit specialistilor imobiliari, retragerea investitorilor britanici nu este influentata de o scadere a pietei. In plus, cei care au vandut nu au vandut in pierdere, asa cum sustine presa. Acum 2-3 ani pretul pe mp in Bulgaria era de 300-600 euro, iar in prezent preturile s-au dublat.

"Acum 2-3 ani un apartamentele tip studio, care are cea mai mare lichiditate, erau si 10-14 mii de euro. Acum pretul pentru o garsoniera noua de lux pe litoralul bulgar este in jur de 25-28 de mii de euro, deci si-au dublat preturile in ultimii doi trei ani. Este imposibil sa vinzi in pierdere, ca doar n-o sa vinzi cu 5 mii de euro, ca sa vinzi in pierdere", a declarat pentru Money Channel, Andrei Muresan, de la agentia Bulgaria Invest.

Desi in crestere semnificativa de la an la an, piata imobiliara din Bulgaria ramane in continuare atractiva.

Anul acesta, comparativ cu 2007, cresterea medie pe tara a fost de 38,7%, iar pe litoral preturile proprietatilor au crescut in medie cu 31%.

Daca pana anul acesta,investitorii erau cei mai multi britanici si irlandezi, in 2008 raportul de forta s-a mutat catre est.

Romanii si rusii sunt cei care cumpara proprietati pe litoralul bulgaresc, atrasi de preturile scazute din zona.

Preturile proprietatilor pe litoralul bulgaresc pornesc de la 30 de mii de euro pentru o garsoniera in zona Nisipurile de Aur, 50 de mii de euro pentru un apartament de 2 camere intr-un complex rezidential nou si 80 de mii de euro pentru o vila langa plaja.

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#investitii, #imobiliare, #Bulgaria, #Nisipurile Aur , #imobiliare