Bucuresti: Pretul mediu la apartamentele noi a scazut cu 27,7% in ianuarie

Marti, 02 Februarie 2010, ora 18:35
1315 citiri
Bucuresti: Pretul mediu la apartamentele noi a scazut cu 27,7% in ianuarie
Foto: Arhiva

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a ajuns in ianuarie 2010 la 1.487 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 27,7% fata de aceeasi perioada din anul trecut, dar in crestere cu 1,8% fata de valoarea lunii decembrie.

Cea mai interesanta dinamica s-a inregistrat la apartamentele cu trei camere, a caror pret a crescut cu 6,2% fata de luna decembrie 2009, influentand considerabil valoarea medie a pretului cerut pentru apartamentele noi, arata Indicele imobiliare.ro. La polul opus se afla apartamentele noi cu doua camere a caror pret a scazut cu 1% in luna ianuarie si cu 30,3% fata de ianuarie 2009. Apartamentele noi cu o camera au avut o scadere la 12 luni de 29,5%.

In ceea ce priveste pretul apartamentelor vechi din Capitala, acesta a evoluat diferit fata de cele noi, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru luna ianuarie ramanand constanta la 1.268/euro mp de suprafata utila. Totusi, fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile au inregistrat o scadere de 21s2%, mai mica decat in cazul apartamentelor noi. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1%, iar cele cu patru si mai multe camere cu 4,2%. Cu toate acestea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, toate tipurile de apartamente vechi s-au ieftinit cu procente cuprinse intre 19,5% si 23,5%.

Cele mai ieftine apartamente vor putea fi cumparate la vara

"Cu o crestere la treizeci de zile de 0,5%, evolutia preturilor la apartamentele noi si vechi din Bucurestiul este diferita fata de majoritatea oraselor din tara. Astfel, pentru luna ianuarie, indicele imobiliare.ro arata o valoare de 1.322 euro/mp. Comparand valoarea curenta cu cea inregistrata in luna ianuarie 2009, 1.694 euro/mp de suprafata utila, obtinem o scadere semnificativa de 22% intr-un intervalul de 12 luni. Totusi, exista diferente considerabile de la o categorie imobiliara la alta, preturile apartamentelor din Capitala evoluand diferit in functie de numarul camerelor si de anul constructiei", potrivit analizei imobiliare.ro.

In Brasov, cererea se indreapta spre apartamentele cu una si doua camere. Pretul mediu cerut pentru apartamente are o valoare de 944 euro/mp de suprafata utila, cu 0,6% mai mica decat valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2009. Fata de luna ianuarie 2009, scaderea este de 22,4%.

In Cluj-Napoca, luna ianuarie 2010 a adus scaderi considerabile de 5%, Indicele imobiliare.ro indicand valoarea de 994 euro/mp. Apartamentele noi au avut o evolutie spectaculoasa pentru un interval de timp relativ redus.

In Constanta, apartamentele noi, s-au scumpit cu 4,2%. Per ansamblu, apartamentele din Constanta s-au ieftinit usor, cu 0,1%. In ianuarie 2010, Indicele imobiliare.ro pentru Constanta a inregistrat valoarea de 1.053 euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu 24% mai mica. Valorile medii ale preturilor apartamentelor vechi si a celor noi sunt foarte apropiate in luna ianuarie: 1.052 euro/mp pentru apartamentele vechi, fata de 1.054 euro/mp pentru cele noi.

In privinta Iasiului, exista o diferenta considerabila intre pretul apartamentelor noi si a celor vechi, fiind unul dintre orasele cele mai afectate de criza imobiliara. Trendul de scadere a preturilor la apartamente manifestat pe tot parcursul anului 2009, a continuat, in Iasi, si in prima luna a acestui an.

In Timisoara, pretul cerut de agentiile imobiliare si proprietari pentru un metru patrat de suprafata utila la apartamentele vechi nu a avut o evolutie foarte spectaculoasa in prima luna a anului.

"Evolutia preturilor la apartamente in prima luna a anului confirma previziunile de scadere. Cu o rata de scadere de 3,6% la nivel national in doar 30 de zile, suntem indreptatiti sa ne asteptam la noi minime in 2010", a declarat directorul general imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#preturi apartamente Bucuresti, #aparatamente noi ieftinite Bucuresti , #imobiliare