Casele se ieftinesc, materialele de constructii se scumpesc

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 08:53
6269 citiri
Casele se ieftinesc, materialele de constructii se scumpesc
Foto: Arhiva

Un paradox ciudat se semnaleaza nu numai in tara noastra, dar si in alte state europene, daca nu cumva si peste ocean: in timp ce faimoasa criza a locuintelor a dus la prabusirea pretului constructiilor executate, pretul materialelor de constructii creste constant, proportional cu inflatia si cu valoarea combustibililor.

La baza boom-ului imobiliar, evoluat timp de un deceniu, a stat, poate, si lipsa de locuinte, dar, in principal, succesul extraordinar al creditelor ipotecare.

Preturile au explodat, intrucat beneficiarul, creditat cu usurinta de banca, ardea de nerabdare sa aiba o casa noua. Concomitent cu pretul caselor, au crescut vertiginos si preturile materialelor de constructii. Venirea crizei a stopat aceasta cursa.

Dupa ce preturile caselor s-au oprit in loc, a inceput declinul. Robinetul creditelor s-a inchis, iar investitorii s-au vazut nevoiti sa renunte la unele beneficii, numai sa nu ramana cu casa nevanduta.

Constructiile au incetinit, iar furnizorii de materiale au simtit ca raman fara clienti.

Conform legii cererii si a ofertei, furnizorii trebuiau sa coboare pretul. Dar nu s-a intamplat asa. Investitorul, care prevazuse sa vanda la pret dublu sau triplu fata de cat il costase constructia, avea de unde ceda. Fabricantul de materiale, insa, n-avea si nici acum nu are de unde sa cedeze.

Ca urmare, in ultimii ani, pretul constructiilor oferite spre vanzare a scazut la jumatate, iar materialele de constructii s-au scumpit proportional cu inflatia si cu combustibilii.

Trei consecinte

Prima consecinta: constructiile speculative nu mai sunt posibile. Mai asteapta inca nevandute multe din cele existente si, chiar daca ai construit, diferenta dintre costuri si pretul obtinut nu mai este ca pe vremuri. Producatorii de materiale au pierdut o mare categorie de clienti.

A doua consecinta: constructii cu destinatie precisa - indeosebi locuinte - se mai fac, e drept, dar deverul nu se compara cu cel de altadata. Furnizorii de materiale si-au pierdut marii clienti.

A treia consecinta: blocajul. Asta e un fel de criza. Preturile au scazut, proprietarii nu le mai pot cobori, iar doritorii sa cumpere nu mai primesc credite. Constructiile au ajuns sa se vanda sub pretul de cost. In plus, se inregistreaza un numar record de constructii incepute, neterminate si parasite pur si simplu de investitor.

Sunt perspective?

Cel mai ciudat este faptul ca se prevede continuarea paradoxului. Constructiile executate ori se vor vinde la preturi mult sub costuri, iar in acest caz investitorul nu se va reapuca de aceeasi treaba, ori nu se vor vinde deloc.

Ca urmare, investitorul ramane cu arieratele neplatite la furnizori, iar acestia n-au alta solutie decat sa umfle, in continuare, pretul materialelor, ca sa nu falimenteze.

Singura sansa pentru producatorii de materiale este sa castige licitatii la investitiile statului: autostrazi, scoli, drumuri, poduri, stadioane.

Toate studiile arata ca perspectiva caselor este sa se ieftineasca non stop, iar a materialelor sa se scumpeasca in continuare. Paradoxul va continua si nimeni nu poate preciza cat timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#materiale constructii, #constructii locuinte, #piata imobiliara , #imobiliare