Ce cumpara clientii Primei Case?

Marti, 11 August 2009, ora 21:58
2859 citiri
Ce cumpara clientii Primei Case?
Foto: Montexpert

Desi programul guvernamental "Prima Casa" ar trebui sa stimuleze piata imobiliara, pana in prezent au fost depuse doar 280 de dosare la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, dintre care aproximativ 40 sunt pentru locuinte noi, restul fiind pentru apartamente vechi.

Din cauza succesului moderat inregistrat de program, nici domeniul constructiilor, dar nici cel al tranzactiilor imobiliare nu a prins avant, dupa cum sperau autoritatile.

Potrivit jucatorilor din piata, singurul avantaj al programului, cel putin pentru ei, il reprezinta stoparea scaderii preturilor apartamentelor, avand in vedere ca majoritatea proprietarilor au ridicat usor preturile, fata de prima parte a anului, pentru a ajunge la nivelul de 60.000 de euro.

In schimb, foarte putine companii imobiliare care detin ansambluri rezidentiale noi au oferte care sa se incadreze in limita impusa de stat.

De exemplu, in ansambluri precum Cosmopolis (Stefanesti), Ten Blocks (Militari), Residenz (Chitila), Asmita Gardens (Splaiul Unirii) sau Metropolis (Bucurestii Noi), cele mai ieftine apartamente au un pret de 75.000 de euro.

Acesta este motivul pentru care persoanele interesate, care indeplinesc conditiile impuse pentru contractarea unui credit prin intermediul programului "Prima Casa", se orienteaza spre locuinte in blocurile mai vechi.

Una dintre cele mai mari agentii imobiliare din Bucuresti, Coldwell Banker, a intermediat vanzarea unui apartament cu doua camere in zona Militari, contra sumei de 64.500 de euro, dar si a unui alt apartament de acelasi timp, in Titan, pentru 58.000 de euro, relateaza Ziarul Financiar.

Se gasesc, insa, si apartamente cu doua camere la preturi mai scazute. In zona Ghencea, pe strada Compozitorilor, agentia imobiliara Rasig a asistat vanzarea unui apartament cu doua camere la pretul de 55.000 de euro. De asemenea, a intermediat vanzarea unui apartament cu trei camere, de 70 de metri patrati, in Crangasi, costurile ridicandu-se la 72.000 de euro.

Se vand si apartamente noi

Gigant Construct este una dintre companiile care a avut succes in cadrul programului guvernamental, semnand, pana acum, sapte antecontracte, pentru locuinte in cadrul ansamblului Pallady Residence.

"Am semnat sapte antecontracte pentru vanzarea unor studiouri de 61 de metri patrati cu un pret de 63.000 de euro prin programul "Prima casa". Sase dintre dosare au fost depuse la Alpha Bank, iar al saptelea la BRD. Speram ca in aceasta saptamana sa primim raspuns de la Fondul de Garantare", a spus Corneliu Serban, directorul general al firmei.

Chiar daca majoritatea clientilor se indreapta spre locuinte cu preturi situate in jurul valorii de 60.000 de euro, exista si persoane care au accesat programul pentru a cumpara apartamente mai scumpe de 100.000 de euro.

Astfel, s-a vandut un apartament cu doua camere intr-un bloc de locuinte nou, in zona Baneasa, pentru suma de 108.000 de euro.

Una dintre cele mai ieftine locuinte vandute prin "Prima Casa" este o garsionera in Giulesti, pentru care s-au platit 44.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#programul Prima Casa, #apartamente vandute Prima Casa, #piata imobiliara bucuresti , #imobiliare