Certificate energetice obligatorii din martie

Joi, 04 Februarie 2010, ora 13:43
3533 citiri
Certificate energetice obligatorii din martie
Foto: Arhiva

In curand, romanii cu locuinta proprietate personala vor fi obligati sa aiba, in afara actelor casei, si un certificat energetic. Sistemul de clasificare va fi asemanator celui aplicat la aparatele frigorifice.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, remis Ziare.com, prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului. Aceasta performanta va fi privita din doua puncte de vedere.

Astfel, va fi luat in calcul consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat.

Al doilea factor care va conta la certificatul pe care toti romanii proprietari vor fi nevoiti sa il aiba este eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2an.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Certificatul energetic pentru cladiri va redeveni obligatoriu din luna martie 2010.

M.M.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#certificat energetic apartamente, #certificat energetic locuinte , #imobiliare