Chiriile au scazut cu 30% in sase luni

Joi, 18 Iunie 2009, ora 14:00
1309 citiri
Chiriile au scazut cu 30% in sase luni

Chiriile la apartamentele vechi din Capitala s-au redus cu pana la 30% in primele cinci luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada din 2008.

"Fata de primele cinci luni ale anului trecut, piata chiriilor pentru apartamentele vechi din Capitala a cunoscut o scadere insemnata ajungand in unele cazuri pana la valoarea de 30%", au declarat reprezentantii agentiei imobiliare EuroMetropola.

Datele sunt confirmate si de Gheorghe Avram, consultant imobiliar pentru agentia Prezident, care precizeaza ca situatia economica dificila nu a taiat doar din chirii, ci a si lungit perioada de contractare a unei locuinte.

Potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare REMAX 5 Star scaderea accentuata a chiriilor in primele cinci luni ale anului a fost cauzata de scaderea preturilor la vanzare pe fiecare segment imobiliar in parte, scaderea puterii de cumparare, plecarea multor cetateni straini care aveau contracte de business in Romania si saracirea populatia din cauza crizei financiare.

Daca anul trecut o garsoniera se inchiria cu 300-500 de euro lunar, acum preturile vaiaza intre 200 si 400 de euro, in timp ce un apartament cu doua camere care era inchiriat in 2008 pornind de la 300 de euro lunar si ajungand pana la 600 de euro, poate fi inchiriat aum cu circa 100-200 de euro mai putin in functie de zona si de conditiile oferite, potrivit reprezentantilor portalului de imobiliare TopEstate.

Proprietarii de apartamente care au lasat cel mai mult la chirie in urma renegocierii contractelor cu chiriasii sunt cei din zone precum Pantelimon, 1 Decembrie, Brancoveanu, Piata Sudului, Rahova, Drumul Taberei, Gara de Nord si Militari, unde chiriile au scazut in primele cinci luni ale anului cu 20-30%, comparativ cu perioada ianuarie-mai 2008, potrivit datelor furnizate de EuroMetropola si West Invest si portalului de imobiliare TopEstate.

Cele mai mici scaderi ale chiriilor s-au inregistrat atat la nivelul lunii mai, cat si la nivelul primelor cinci luni ale anului, in zone precum Dorobanti, Victoriei, Kiseleff, Floreasca, Primaverii, Dorobanti, Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Unirii.

Si consultatii Euro Metropola considera ca cele mai mici scaderi ale chiriilor s-au inregistrat in sectorul 1, unde se pot identifica o serie de proprietati speciale, ultracentrale, situate in zone precum Dorobanti, Victoriei, Kiseleff, Floreasca sau Primaverii, care se inchiriaza intr-un alt regim, valoarea chiriilor depasind 500 de euro pe luna.

Astfel, in mai comparativ cu aprilie, proprietarii de locuinte vechi din sectorul 1 au lasat cel mult 20-30 de euro la chirie in urma renegocierii contractelor cu chiriasii.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: rNews