Chiriile magazinelor din centrul Capitalei, mai mici cu 30%

Joi, 12 Februarie 2009, ora 12:43
1042 citiri
Chiriile magazinelor din centrul Capitalei, mai mici cu 30%

Pentru a supravietui crizei, proprietarii de spatii comerciale din centrul Capitalei au redus in ultimele luni chiriile cu pana la 30%.

Majoritatea chiriasilor au solicitat renegocierea contractelor, din cauza ca vanzarile lor tind spre zero, mai ales in cursul saptamanii, cel putin asa sustin reprezentantii Eurometropola.

"De cand mall-urile de cartier au cucerit clientela, vanzarile patronilor din zona istorica a Bucurestiului au scazut drastic. In cursul saptamanii, aproape ca nu intra nimic in casa, noroc cu weekend-ul, rezervat de bucuresteni shopping-ului. Ca sa supravietuiasca, patronii de magazine si-au renegociat contractile de inchiriere cu proprietarii", arata consultantii Eurometropola.

De exemplu, chiria pentru un spatiu comercial de 41 mp la parter si 100 de mp la demisol ajungea, anul trecut, la 4.500 de euro pe luna.

Astazi, tarifele au scazut cu peste 30%, de la 31,9 euro pe mp la 21,2 euro pe mp. In schimb, unii patroni de magazine de pe Calea Victoriei se gandesc deja sa-si inchida afacerea.

Potrivit sursei citate, tendinta de scadere a chiriilor pentru spatiile comerciale cele mai cautate, amplasate ultracentral si central, se manifesta pe toate pietele vest-europene.

Specialistii in prognoze ne linistesc insa. Romania, alaturi de alte piete emergente precum Cehia Bulgaria, Polonia, Slovenia si Slovacia vor avea o evolutie economica pozitiva in acest an, estimandu-se chiar o crestere a preturilor practicate pe metru patrat cu pana la 10%.

Pana atunci insa, in Bucuresti unii proprietari de spatii comerciale nu mai vor sa inchirieze decat pe termen lung, de preferinta unei banci, nedorind sa incheie afaceri de acest gen cu detinatorii de cazinouri si restaurante.

"Aceasta mentalitate este generata de contextual economic actual. In mintea omului de rand, investitia intr-un casino este riscanta, pe cand banca reprezinta o afacere eterna, ce daca e blocaj financiar? Adevarul este ca actualul context economic a determinat regandirea intregului plan de marketing in functie de posibilitatea de cumparare a clientului. Nu mai vindem pantofi de firma in centrul Capitalei, ori aducem marfa ieftina, ori mutam afacerea in mall-ul din Rahova. Si oricum, merge mai bine un outlet store in Militari sau Doamna Ghica ori o covrigarie langa Liceul de Muzica", conchid consultantii imobiliari.

Vlad Voiculescu

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#chirii magazine Capitala, #scadere chirii , #imobiliare