Cinci sfaturi pentru cei care vor sa-si cumpere o casa

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 20:54
4351 citiri
Cinci sfaturi pentru cei care vor sa-si cumpere o casa

Criza imobiliara internationala a dus la evacuarea familiilor din casele lor, a blocat creditele imobiliare sau le-a inasprit si a produs confuzie si panica in randul celor care isi doresc sa cumpere o casa.

Exista si o parte buna pentru potentialii cumparatori: blocajul a dus la scaderea preturilor la locuinte, insa chiar si in aceste conditii, multi sunt inca inspaimantati sa cumpere, fiind constienti ca piata este volatila, iar economia intr-o stare proasta. Pentru acestia, publicatia UsNews are cinci sfaturi pentru a evita o posibila investitie dezastruoasa.

In primul rand, o casa nu trebuie cumparata decat daca ai un motiv suficient de bun. In conditiile in care valoarea caselor continua sa scada, cei care cumpara acum risca sa-si vada investitia depreciindu-si valoarea, cel putin pe termen scurt.

Astfel, e nevoie de un motiv suficient de puternic pentru a cumpara. Poate fi vorba de un "chilipir": gasirea unui proprietar dispus sa vanda la un pret mult mai mic decat al pietei, pentru ca trebuie sa vanda repede, sau necesitatea schimbarii orasului sau cartierului. Acesta e un motiv suficient de bune pentru a nu lua in seama posibilitatea ca proprietatea sa se devalorizeze in perioada urmatoare.

In al doilea rand, o casa trebuie cumparata doar daca ai un avans suficient de consistent. Intr-o criza imobiliara in care preturile scad continuu, este important sa ai o plasa de siguranta.

Un avans consistent - intre 10 si 20% din valoarea casei - poate elimina o parte a riscului. Unii experti imobiliari sustin chiar ca cei care nu-si permit 20 la suta avans din valoarea casei probabil isi supraevalueaza finantele si in cele din urma nu vor fi in stare sa acopere rata la creditul imobiliar.

In al treilea rand, de ce sa cumperi o casa cand este mult mai simplu sa inchiriezi? De vreme ce nimeni nu stie cat de mult vor scadea preturile la case, inchirierea este o solutie mai putin riscanta, mai ales daca chiria propriu-zisa este mai mica decat rata la un credit imobiliar. Economisind banii rezultati din aceasta diferenta, chiriasii pot pune deoparte un avans pentru cand vor fi pregatiti sa cumpere.

O casa nu merita cumparata in acest moment daca nu ai de gand sa locuiesti acolo pe tremen lung. Daca cumperi acum si vinzi peste doi ani, risti sa iesi in pierdere, din cauza deprecierii preturilor la locuinte.

In al cincilea rand, daca nu ai o slujba sigura, nu merita achizitionata o casa. Este de-a dreptul iresponsabil sa cumperi o locuinta cand nu esti sigur ca vei avea un venit constant, luna de luna. Cel care inchiriaza o locuinta are mai multe optiuni daca isi pierde slujba - se muta la prieteni sau la rude, insa cel care plateste rate lunare la banca risca sa-si piarda casa.

Maria Ionescu

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#sfaturi, #casa, #cumparare, #pret, #avand, #credit , #imobiliare