De ce va scadea in continuare piata imobiliara?

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 12:17
6376 citiri
De ce va scadea in continuare piata imobiliara?

Precum stiti, pe orice piata, important este sa cumperi ieftin si sa vinzi scump. Piata imobiliara nu face deloc exceptie. Toti cei care vor sa cumpere asteapta sa cumpere in punctul cel mai de jos al pietei.

Pe de alta parte, pretul pe orice piata este determinat de cerere, oferta si asteptari, in cazul in care nu exista alte constrangeri interne sau externe pietei. Parametrii undamentali ai unei piete sunt preturile si volumul de tranzactionare.

Iata cateva motive pentru care piata imobiliara romaneasca poate scadea in continuare, atat din punct de vedere al preturilor, cat si al numarului de tranzactii.

1. Dupa cum corect mentiona Cristian Orgonas in articolul Nu va grabiti sa cumparati locuinte in urmatoarele 6-9 luni, evolutia pietei imobiliare din perspectiva preturilor si numarului de tranzactii este ceea se numeste lagging indicator (un factor economic care se modifica abia dupa ce economia a inceput sa urmeze o tendinta sau un model, conform Investopedia.com - adica acesti indicatori imobiliari vor reflecta iesirea din criza abia la circa 6 luni dupa iesirea economiei Romaniei din criza.

La fel cum criza de pe piata imobiliara a precedat intrarea Romaniei in criza economica generala cu circa 6 luni (criza economica in Romania a inceput in septembrie 2008, pe cand criza de pe piata imobiliara a inceput in martie 2008).

2. Masurile de austeritate adoptate in aceasta perioada pentru indeplinirea criteriilor de performanta din acordul stand-by cu Fondul Monetar International vor afecta atat piata imobiliara, cat si piata bancara. Reducerea salariilor in domeniul public cu 25% va conduce la un val de intrari in incapacitate de plata a bugetarilor care au contractat credite ipotecare si la executarea ipotecilor de catre bancile comerciale, ceea ce va conduce la cresterea ofertei pe piata imobiliara.

3. Cererea de credite ipotecare va scadea, intrucat creste nesiguranta bugetarilor asupra viitorului lor ca salariati, atat din punctul de vedere al posibilitatii micsorarii salariilor, dar si a pierderii locului de munca.

4. Masurile de austeritate, prin efectele lor macroeconomice, cum ar fi scaderea puterii de cumparare, vor determina probleme majore si in economia privata, ceea ce va adanci si pe aceste segment comportamentul descris la punctul anterior.

5. Renuntarea, totala sau partiala, la subventiile de stat va avea drept consecinta o crestere considerabila a cheltuielilor de intretinere. Spre exemplu, in Bucuresti, pretul gigacaloriei furnizate de RADET, regie autonoma de interes local, este de 298 lei. Prin subventionarea de catre autoritatile locale, pretul platit este de 119 lei/gigacalorie. Daca subventia va dispare, va rezulta o crestere a pretului caldurii si apei calde cu 150% (nu 250% cum afirma ziaristii, care au lipsit de la predarea regulii de trei simpla) sau un pret de 2,5 ori mai mare decat in prezent. Proprietarii cu mijloace financiare reduse vor incerca sa vanda locuintele.

6. Marirea impozitului pe a doua proprietate si urmatoarele ii va determina pe proprietari sa incerce sa-si reduca numarul proprietatilor, mai ales daca au fost obtinute fara plata, adica prin mosteniri sau donatii. Acest comportament va determina o suplimentare a ofertei pe piata imobiliara.

7. Evolutia economica negativa, agravata de recentele masuri de austeritate, dar si de incapacitatea guvernantilor de a gestiona criza, va conduce la scaderea cererii solvabile.

8. Cresterea previzibila a somajului va conduce si ea la intrarea persoanelor respective in incapacitate de plata si la executarea ipotecilor.

9. Ritmul de construire a ansamblurilor rezidentiale noi a scazut dramatic, in timp ce dezvoltatorii au ramas cu mii de unitati locative ramase nevandute.

10. Programul "Prima Casa", prin conceptia lui defectuoasa si prin lipsa fundamentului economic, si-a dovedit lipsa de atractivitate si incapacitatea de a influenta pozitiv piata constructiilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#piata imobiliara, #preturi apartamente, #preturi terenuri , #imobiliare