Cresterea cererii va duce la stabilizarea pietei imobiliare din Romania - Ernst & Young

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 21:30
2646 citiri
Cresterea cererii va duce la stabilizarea pietei imobiliare din Romania - Ernst & Young
Foto: Arhiva

Piata imobiliara din Romania se va stabiliza, pe masura ce cresterea usoara a cererii va absorbi oferta disponibila, potrivit unui studiu al Ernst & Young.

In Bucuresti, exista asteptari privind cresterea chiriilor pentru proprietatile premium, de 8-10 la suta, se arata in studiul firmei de servicii profesionale, remis Ziare.com.

Chiriile in celelalte sectoare imobiliare vor ramane constante sau vor scadea in functie de calitatea proiectului si de dinamica dintre oferta existenta si cererea care se anunta volatila.

Pe fondul recesiunii care a afectat piata in ultimii ani, numarul livrarilor noi de spatii de birouri si de productie/depozitare va fi limitat in 2012. Conform Business Monitor International si altor surse din piata, anul acesta vor incepe constructiile unor proiecte noi de birouri in Romania. Durata medie de finalizare a acestor proiecte variaza intre 24 si 36 de luni.

"In general, tendintele care se contureaza pe piata imobiliara in acest an sunt rezervate. Cu toate acestea valoarea proprietatilor ar putea evolua pozitiv ca urmare a expirarii termenelor in care fondurile trebuie sa utilizeze capitalul strans din partea investitorilor pentru a putea genera randamentele promise", se arata in studiu.

La nivel european, atractivitatea pietelor imobiliare este in crestere. Astfel, 90% din investitorii intervievati in Germania, Suedia si Austria considera ca tarile lor sunt atractive pentru investitii imobiliare.

Asteptarile investitorilor difera foarte mult de la o tara la alta. Daca 55% din investitori se asteapta la o revenire a volumelor tranzactionate in Germania, Franta si Luxemburg, situatia este la polul opus in Belgia si Elvetia, unde 60% din investitori nu vad evolutii incurajatoare in 2012.

Doua treimi din respondenti sunt de parere ca presiunile inflationiste vor influenta investitiile in active imobiliare. Motivul principal este asteptarea investitorilor privind actualizarea preturilor activelor imobiliare odata cu inflatia, ceea ce ar putea stimula cererea si apetitul investitorilor.

In opinia a 72% din investitorii intervievati, continuarea crizei datoriilor in zona euro va avea un impact negativ asupra investitiilor in active imobiliare.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#piata imobiliara Romania, #chirii Romania , #imobiliare
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Care cerere? În condiţiile scăderii numărului locuitorilor cu 10-20%