Cum sunt plimbate, doua luni, dosarele la "Prima Casa"

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 12:15
8046 citiri
Cum sunt plimbate, doua luni, dosarele la "Prima Casa"

Doritorii de locuinte prin programul "Prima Casa" au de asteptat cel putin doua luni, dupa cum recunosc reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Acestia ii sfatuiesc pe beneficiarii finali ca "pentru a-si proteja interesele, le recomandam sa negocieze in antecontractele de vanzare - cumparare un termen de cel putin 60 de zile pana la finalizarea tranzactiei".

Cu alte cuvinte, clientii nu au altceva de facut decat sa gaseasca un proprietar cu o rabdare de fier, care sa ii astepte timp de cel putin doua luni, pana ce se termina plimbatul dosarelor intre Fond si banca.

Drept incurajare insa, oficialii Fondului mai spun ca, dupa prima etapa de derulare a programului Prima Casa, FNGCIMM a identificat unele solutii de eficientizare a derularii programului si depune eforturi pentru rezolvarea cu operativitate a solicitarilor de garantare. In plus, eforturile lor vor fi sustinute de partenerii bancari.

Dar iata care sunt principalele etape ale mecanismului de accesare a unui credit prin programul "Prima Casa", conform informatiilor furnizate chiar de FNGCIMM. Cu totul, 16 sunt pasii care trebuie parcursi de la depunerea cererii de credit, pana la semnarea contractului de garantare de catre Fond.

Ce face clientul

1. Mai intai, clientul trebuie sa depuna cererea de credit insotita de documentatia completa la banca finantatoare

2. Apoi acesta plateste comisionul de garantare

3. Urmeaza semnarea contractului de credit (este posibila semnarea contractului de vanzare-cumparare a locuintei).

4. Semnarea contractului de garantare de catre beneficiar

Ce face banca

5. Analizarea de catre banca a dosarului de credit si aprobarea lui ("durata variabila", precizeaza Fondul)

6. Transmiterea solicitarii de garantare catre Fond - circa doua zile lucratoare

7. Emiterea si semnarea contractului de credit (durata variabila).

8. Transmiterea prin fax a contractului de credit si a dovezii efectuarii platii comisionului.

9. Semnarea contractului de garantare de catre banca (5 zile lucratoare inclusiv cu semnarea de catre beneficiar)

10. Transmiterea contractului de garantare catre fond (2 zile lucratoare)

11. Transmiterea catre beneficiar a unui exemplar al contractului de garantare

12. Inscrierea ipotecii legale in cartea funciara a imobilului

Ce face Fondul de Garantare

13.Inregistrarea si analizarea solicitarii de garantare,verificarea documentatiei depuse si in cazul in care aceasta este corecta si completa, aprobarea solicitarii de garantare (5 zile lucratoare).

14.Transmiterea prin fax a deciziei de aprobare catre banca, insotita de factura privind plata comisionului de garantare.

15. Redactarea contractului de garantare si transmiterea acestuia catre banca, prin posta (2 zile lucratoare).

16. Semnarea contractului de garantare de catre fond si transmiterea acestuia prin posta catre banca (5 zile lucratoare)

Agasat probabil de intrebarile de la potentialii beneficiari, Fondul a precizat ca termenul de analiza a solicitarilor de garantare este de maxim 5 zile lucratoare.

"Dorim sa subliniem faptul ca FNGCIMM SA nu lucreaza in mod direct cu clientii bancilor partenere. In aceste conditii, pentru ca timpul si eforturile FNGCIMM SA sa fie dedicate integral rezolvarii dosarelor depuse, facem apel la intelegerea beneficiarilor ca intrebarile despre situatia solicitarilor depuse sa fie adresate bancii cu care au decis sa lucreze. Preocuparea noastra constanta va fi legata de oferirea unor produse simplu de utilizat, flexibile, servite la standarde europene de calitate", au precizat oficialii Fondului de Garantare a Creditelor.

A.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#prima casa plimbata, #Prima Casa fond garantare, #banca prima casa fond , #imobiliare