Dezvoltatorii imobiliari, nemultumiti de Prima Casa 2

Joi, 18 Februarie 2010, ora 18:48
1435 citiri
Dezvoltatorii imobiliari, nemultumiti de Prima Casa 2

Dupa ce apucasera sa se bucure atunci cand autoritatile promiteau majorarea plafonului Prima Casa la 80.000-100.000 euro, miercuri, dezvoltatorii imobiliari au trait o mare dezamagire, cand guvernul a anuntat varianta finala a programului guvernamental.

"Dezvoltatorii sunt dezamagiti de pastrarea plafonului pentru apartamente la 60.000 euro si afirma la unison ca aceasta masura nu va debloca nici piata imobiliara nici pe cea a constructiilor", se arata intr-un comunicat al reprezentantilor dezvoltatorilor imobiliari.

Atat constructorii, cat si dezvoltatorii au cerut in repetate randuri, marirea plafonului de garantii pana la 80.000 - 100.000 de euro, dar lucrul acesta nu s-a intamplat.

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri varianta finala a programului: 60.000 de euro pentru apartamentele construite pana in februarie 2010.

"Cum Prima Casa s-a dovedit a fi aceeasi Marie cu alta palarie, dezvoltatorii spera macar ca Guvernul sa analizeze posibilitatea de marire a limitei de acordare TVA-ului de 5%. In acest moment, limita este de 380.000 lei ceea ce inseamna, la cursul actual, 92 374 euro", a declarat Valentin Tanase, vicepresedinte Platinum Group.

In prezent limita pana la care se aplica TVA de 5 % este de 380.000 lei, suma considerate insuficienta de catre dezvoltatori in conditiile actuale ale pietei. Acestia cer ridicarea plafonului pana la 130.000 de euro pentru a facilita achizitia de apartamente noi si incurajarea pietei constructiilor.

"Domeniul constructiilor care se afla in momentul de fata in recesiune, ar trebui incurajat prin orice mijloc, fiind catalizator pentru dezvoltarea economica a Romaniei, creand printre altele locuri de munca", a spus si David Silberstein, noul manager de proiect din partea BSR pentru Planorama.

Pentru a putea beneficia de un TVA de 5%, locuinta trebuie sa se incadreze in 380.000 lei si sa nu depaseasca suprafata de 120 mp incluzand anexele gospodaresti. Criteriul de eligibilitate principal este de a nu detine, individual sau in comun, in cazul persoanelor casatorite, nici o locuinta achizitionata cu TVA de 5 %.

"Anul trecut aceasta masura a ajutat piata imobiliara si de aceea ar trebui mentinuta, iar plafonul marit pana la 500.000-600.000 lei. In acest fel si familiile tinere se vor orienta spre apartamentele de 3-4 camere, mult mai potrivite din punct de vedere al nevoilor de spatiu, a conchis Asher Lax, Marketing and Sales Manager Adama.

Citeste si:
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat joi, 27 ianuarie, că țara noastră este la zi în privința obiectivelor asumate în Planului Naţional de Redresare...
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi, 27 ianuarie, că ”s-a uitat cu îngrijorare” pe facturile la energie pe care le-a primit pentru luna decembrie, valoarea acestora fiind de...