Dezvoltatorii imobiliari, nemultumiti de Prima Casa 2

Joi, 18 Februarie 2010, ora 18:48
1715 citiri
Dezvoltatorii imobiliari, nemultumiti de Prima Casa 2

Dupa ce apucasera sa se bucure atunci cand autoritatile promiteau majorarea plafonului Prima Casa la 80.000-100.000 euro, miercuri, dezvoltatorii imobiliari au trait o mare dezamagire, cand guvernul a anuntat varianta finala a programului guvernamental.

"Dezvoltatorii sunt dezamagiti de pastrarea plafonului pentru apartamente la 60.000 euro si afirma la unison ca aceasta masura nu va debloca nici piata imobiliara nici pe cea a constructiilor", se arata intr-un comunicat al reprezentantilor dezvoltatorilor imobiliari.

Atat constructorii, cat si dezvoltatorii au cerut in repetate randuri, marirea plafonului de garantii pana la 80.000 - 100.000 de euro, dar lucrul acesta nu s-a intamplat.

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri varianta finala a programului: 60.000 de euro pentru apartamentele construite pana in februarie 2010.

"Cum Prima Casa s-a dovedit a fi aceeasi Marie cu alta palarie, dezvoltatorii spera macar ca Guvernul sa analizeze posibilitatea de marire a limitei de acordare TVA-ului de 5%. In acest moment, limita este de 380.000 lei ceea ce inseamna, la cursul actual, 92 374 euro", a declarat Valentin Tanase, vicepresedinte Platinum Group.

In prezent limita pana la care se aplica TVA de 5 % este de 380.000 lei, suma considerate insuficienta de catre dezvoltatori in conditiile actuale ale pietei. Acestia cer ridicarea plafonului pana la 130.000 de euro pentru a facilita achizitia de apartamente noi si incurajarea pietei constructiilor.

"Domeniul constructiilor care se afla in momentul de fata in recesiune, ar trebui incurajat prin orice mijloc, fiind catalizator pentru dezvoltarea economica a Romaniei, creand printre altele locuri de munca", a spus si David Silberstein, noul manager de proiect din partea BSR pentru Planorama.

Pentru a putea beneficia de un TVA de 5%, locuinta trebuie sa se incadreze in 380.000 lei si sa nu depaseasca suprafata de 120 mp incluzand anexele gospodaresti. Criteriul de eligibilitate principal este de a nu detine, individual sau in comun, in cazul persoanelor casatorite, nici o locuinta achizitionata cu TVA de 5 %.

"Anul trecut aceasta masura a ajutat piata imobiliara si de aceea ar trebui mentinuta, iar plafonul marit pana la 500.000-600.000 lei. In acest fel si familiile tinere se vor orienta spre apartamentele de 3-4 camere, mult mai potrivite din punct de vedere al nevoilor de spatiu, a conchis Asher Lax, Marketing and Sales Manager Adama.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Prima Casa plafon, #reglementari Prima Casa , #imobiliare