Dezvoltatorii se plang ca profiturile li s-au redus la 40% din cauza crizei

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 11:48
1462 citiri
Dezvoltatorii se plang ca profiturile li s-au redus la 40% din cauza crizei

Accentuarea crizei financiare de la nivel mondial, tradusa printr-o lipsa de lichiditati, si maturizarea pietei imobiliare au condus la prabusirea profiturilor inregistrate pana acum de dezvoltatorii imobiliari.

Chiar daca acestea au scazut, in unele cazuri, si de cateva ori, valoarea medie a profiturilor inregistrate de companiile de profil se cifreaza in prezent la 40%.

Cei care nu se multumesc cu o rata a profitului atat de mica si-au stopat deja o parte dintre proiectele anuntate sau au luat decizia de a se retrage din Romania. In majoritatea cazurilor, dezvoltatorii au invocat stagnarea preturilor, care nu le acopera pierderile suferite in urma scumpirii materialelor de constructii. Niciodata nu au precizat, insa, la cat se ridica aceste pierderi si cu ce rate de profit au dezvoltat proiecte rezidentiale in Romania pana in prezent.

Pe de alta parte, cei carora le convine sa scoata doar 40% profit sustin ca o astfel de rata este "suficienta, iar tunurile imobiliare nu sunt afaceri pentru oameni seriosi".

"Investitorii nu sunt speriati. In business, nu exista a te speria, a te certa sau a te bucura foarte mult. Este doar un business pe care trebuie sa-l duci cu profesionalism pana la capat", sustine Andrei Apetrei, directorul general al companiei Quantum Management & Consulting, citat de NewsIn.

In timp ce unii dezvoltatori se retrag, sustinand ca intampina probleme in accesarea finantarilor necesare finalizarii proiectelor, o alta parte vorbeste despre faptul ca "efectele crizei financiare globale nu ii afecteaza, cel putin pentru moment".

"Singura temere ar putea fi legata doar de sporirea gradului de confuzie a cumparatorilor. Nu exista consecinte asupra activitatii companiei din Romania, structurile locale fiind total independente", a declarat Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

La randul sau, directorul departamentului rezidential al companiei imobiliare Neocasa, Georgiana Sandu sustine ca piata imobiliara din Romania si implicit preturile locuintelor au fost afectate mai mult de zvonistica de pe piata, decat de criza din SUA, Marea Britanie si Spania. Totodata, Sandu este de parere ca lansarea unor noi produse bancare ar putea revigora vanzarile de locuinte, dupa ce in prima parte a anului numarul de tranzactii imobiliare a fost mult mai mic decat in perioda similara a anului trecut. Aceasta mai spune ca in perioada urmatoare unii clienti vor iesi din starea de expectativa, iar tranzactiile ar putea fi reluate, mai scrie agentia de stiri.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#imobiliar, #profituri, #dezvoltatori imobiliari, #criza financiara , #imobiliare