Dezvoltatorii vor majorarea limitei pentru TVA de 5% la imobiliare

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 13:42
1304 citiri
Dezvoltatorii vor majorarea limitei pentru TVA de 5% la imobiliare

Dupa majorarea plafonului de garantare la "Prima Casa" ce urmeaza sa fie aprobata in curand de Guvern, dezvoltatorii cer acum si majorarea limitei la care se aplica TVA de 5% la achizitia pentru prima data a unei locuinte.

In prezent, aceasta limita este de 380.000 lei, echivalentul a aproximativ 88.000 euro si este valabila pentru persoane fizice care achizitioneaza pentru prima data o locuinta.

"Aceasta suma este de cele mai multe ori insuficienta. Ridicarea plafonului pana la 130.000 de euro ar facilita achizitia de apartamente noi, mai spatioase si ar incuraja si piata constructiilor", sustin dezvoltatorii imobiliari.

De exemplu, un apartament de 3 camere, cu o suprafata utila de 110 mp, intr-un ansamblu nou, are ca pret de pornire suma de 135.000 euro. La acesta se mai adauga 14.000 euro parcarea si boxa, si se ajunge astfel la un total de 149.000 euro. Acestei sume i se calculeaza un TVA de 19%, adica 28.310 euro, pretul total rezultat fiind de 177.310 euro.

In cazul in care Executivul ar aproba si extinderea TVA-ului de 5% si pentru sume mai mari de 380 000 lei, in exemplu mentionat TVA-ul ar fi de 7.450 euro. Diferenta intre cele doua ipoteze este de 20.860 euro.

"Desi diferenta este substantiala, suma ramane pentru multi inaccesibila in conditiile actuale de creditare. Situatia s-ar schimba insa daca plafonul Prima Casa s-ar majora la 100.000 euro", arata dezvoltatorii.

"Clientii care vor sa achizitioneze un penthouse nu vor apela la Prima Casa. Nu in conditiile actuale cel putin. In Vitan Platinum Towers, din totalul de apartamente vandute in 2009, 40% din tranzactii au fost prin intermediul programului "Prima Casa". Cu siguranta acest procent va creste in 2010, fiind direct proportional cu marja de acordare a creditului", spune Valentin Tanase, reprezentant Platinum Group, citat de DMI.

Pe de alta parte, bancile au inceput sa faciliteze acordarea creditelor. BNR a redus dobanda cheie, ajungand in prezent la 7%, iar majoritatea bancilor au redus cu cateva procente dobanzile practicate. BCR a redus dobanzile la creditele noi in lei cu pana la 2,5 procente, noul nivel pornind de la 9,9%, Banca Romaneasca a taiat dobanzile cu procente intre 0,5 si 2% in functie de moneda, iar Piraeus Bank a micsorat cu 3,4% dobanzile la creditele in lei.

"Efectele acestor politici se vor vedea in viitorul apropiat, prin cresterea activitatii de creditare. Totusi, rezultatele acestor masuri se vor face simtite mai puternic in a doua jumatate a acestui an si inceputul lui 2011", conchid dezvoltatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#TVA 5 imobiliare , #imobiliare