Invata cum sa-ti inchiriezi casa la un pret bun

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 07:02
2833 citiri
Invata cum sa-ti inchiriezi casa la un pret bun
Foto: Thompson Properties

Chiar daca valoarea chiriilor a scazut in luna ianuarie, fata de decembrie, inchirierea se poate dovedi o buna sursa de venituri.

Daca aveti o casa, un apartament sau o camera nefolosite, cea mai buna solutie, in cazul in care nu vreti sa vindeti, este sa inchiriati. Banii astfel obtinuti pot fi folositi pentru a va plati ratele la banca, de exemplu, sau ii puteti economisi.

Insa, pentru a obtine un pret cat mai bun, trebuie sa urmati cativa pasi, potrivit specialistilor de la Investopedia:

Intelegeti responsabilitatea pe care v-o asumati

A avea pe cineva in chirie nu inseamna doar sa colectati bani in fiecare luna, ci include si mai multe responsabilitati. De exemplu, trebuie sa aveti grija ca instalatiile sanitare sau cele de gaz sa mearga bine si ati putea fi obligati sa efectuati reparatii, daca stricaciunile nu apar ca urmare a comportamentului chiriasului.

Pregati-va locuinta

Piata chiriilor este foarte competitiva, mai ales in timpul crizei. Chiriasii isi permit, acum, sa aiba mai multe pretentii, deoarece preturile au scazut.

Prin urmare, daca vreti sa gasiti chiriasi de incredere, trebuie sa faceti un efort in plus. Inainte de a prezenta locuinta, aveti grija sa faceti curat, eventual sa varuiti, si sa va asigurati ca toate aparatele electrocasnice functioneaza in conditii optime. Pentru a putea cere o chirie mai mare, trebuie sa oferiti si ceva in plus: eventual televizor LCD, masina de spalat, aer conditionat etc.

Daca vreti sa inchiriati o camera din propria locuinta, este de preferat ca aceasta sa fie oarecum separata de cele in care stati dumneavoastra, pentru a nu va deranja reciproc.

Odata ce ati pus la punct toate aceste lucruri, nu uitati sa le mentionati in anuntul de inchiriere, pe care trebuie sa-l postati pe site-urile cunoscute sau sa-l publicati in ziare de larga circulatie din orasul in care locuiti.

Stabiliti un pret competitiv

Inainte de a stabili chiria, aflati care sunt preturile in zona respectiva, pentru locuinte similare ca numar de camere si dotari. Oricine isi doreste o chirie cat mai mica, pentru o locuinta cat mai buna, asa ca este de preferat sa nu stabiliti un pret peste media pietei, dar nici unul cu mult sub, ceea ce ar putea da impresia ca locuinta nu se ridica la standardele normale.

Aveti grija la chiriasi

Inainte de a alege o un chirias, nu strica sa va informati putin. Nu uitati ca trebuie sa va bazati pe aceasta persoana sa va plateasca la timp chiria si ca nu va strica locuinta. De asemenea, daca urmeaza sa inchiriati o camera din propria casa, intrebati chiriasul despre obiceiurile sale, pentru a nu avea surprize neplacute.

Odata ce v-ati hotarat, cereti un depozit in avans si stabiliti un data pentru plata chiriei in fiecare luna.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#apartament inchiriat, #inchiriere locuinta, #preturi chirii , #imobiliare