Investitori cu milioane de euro pandesc prabusirea preturilor imobiliarelor

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 22:03

   

Investitori cu milioane de euro pandesc prabusirea preturilor imobiliarelor
Lipsa tranzactiilor imobiliare si congestionarea pietei de credite, avand in vedere ca imprumuturile vor ajunge la un moment dat la maturitate, vor genera oportunitati pe piata, nivelul preturilor fiind nevoit sa scada.

"Ne asteptam sa asistam la active "distressed" pe piata inca din acest an si exista cumparatori potentiali deja pregatiti sa achizitioneze. Milioane de euro sunt colectati de fonduri ce tintesc piata europeana de proprietati "distressed", se arata intr-un raport al Colliers International.

Potrivit acestuia, unele fonduri de investitii au alocat deja bugete pentru aceste piete, exprimandu-si preferintele pentru piata din Romania.

Analistii de la Colliers se asteapta ca acesti jucatori sa fie implicati in tranzactii in cea de-a doua jumatate a anului acesta. Raportul mai arata ca, de multe ori, investitorii isi pun intrebarea de ce ar trebui sa cumpere in Romania, din moment ce pe piata locala nu au aparut foarte multe oferte "distressed", in timp ce pe alte piete, cum ar fi cea din Londra, exista oportunitati mult mai profitabile.

In situatia actuala au aparut preferinte de plasare a capitalului pe piete sigure, iar in Bucuresti activele distressed nu au aparut, mai releva raportul citat.

Asa ca, in contextul incertitudinii economice si al temerii generale, sectorul global de investitii continua sa ramana blocat, aceasta situatie avand consecinte directe si asupra pietei din Romania.

In domeniul investitiilor, nicio tranzactie nu a fost incheiata in primul trimestru al anului 2009, pe fondul unei lungi perioade de lipsa a lichiditatilor. Distanta dintre asteptarile vanzatorilor si ale cumparatorilor in ce priveste nivelul preturilor este o problema majora, mai arata raportul.

"Deoarece economia Romaniei este in curs de dezvoltare, conditiile de returnare a imprumuturilor sunt inca permisive pentru dezvoltatori si proprietari si, prin urmare, nu genereaza presiuni foarte mari asupra acestora. Bancile nu se grabesc sa lichideze creditele, deoarece au o expunere mare pe piata si efectele unei astfel de actiuni asupra bilantului anual ar fi prea mari", se mai spune in studiul mentionat.

In ceea ce priveste cumparatorii, putinii investitori activi se orienteaza indeosebi asupra activelor de calitate ridicata, generatoare de venituri stabile. Cumparatorii urmaresc acele cladiri cu chiriasi puternici si analizeaza atent modul de functionare a pietei, inainte de a incheia o tranzactie.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2780 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
tata
rank 1
Aceasi vrajeala
Sunt satul,de acelasi vrajeli,ce sa ma fac milionarii deabea asteapta sa scada preturile in Ferentari si in special pe Zabrauti,sa sara sa cumpere tot.Ce nu se spune,cind se va sfirsi criza.....
...fane cel mai mare chef de strada...
rank 1
frate...nu denigra Zabrautiu...
...Am apartament pe Zabrauti de vanzare...si astept pe aia care cunosc zona sa cumpere...sunt si avantaje: cablu, telefon si electricitate gratuita (conectare facuta de baiatu'' si asigur si service), protectie de obiectiv 24h din 24h ca la Cotroceni,...plus o zi gratuit la casino...
dezavantaje: miros un pic pestilentios, vedere la gunoaie, lucrurile trebuie tinute sub lant ca se fura nene...deh cartier defavorizat nu ca-n cotroceni, si trebuie sa mai cotizezi la ''gradinaru'' din fata strazi daca vrei sa nu ai probleme...
cumparatoru milionar investisseur in cotinete
rank 1
Cumparati de la fratele Negoita...ca da ieftin imobiliaru, pomana curata
...Bai cumparati de la Negoita cu 2000-3000 euro/mp (depinde de fraier negocierea metrului patrat)...acum ca pe urma vedeti ca vin grupurile de investisseuri si cumpara cu 1900 euro pe metru patrat cotineata romaneasca cu miros de closet...HAI SI.K.TIR CU MARKETINGUL VOSTRU DE C.AK.AT CINE P.LEA MEA PUNE BOTU'' LA STOKARIILE VOSTRE BAI IMOBILIARILOR RATATI...MARS LA MUNCA CINSTITA : LA SAPAT SI LA AGRICULTURA CU VOI...PROSTOVANILOR
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor