Investitorii isi anuleaza pe capete proiectele rezidentiale anuntate pentru Romania

Luni, 18 August 2008, ora 11:13
2021 citiri
Investitorii isi anuleaza pe capete proiectele rezidentiale anuntate pentru Romania

Investitorii de ocazie se retrag sau isi amana proiectele, in timp ce investitorii specializati isi regandesc strategiile dupa ce problemele de pe piata imobiliara rezidentiala au condus la o scadere a vanzarilor de apartamente.

Printre companiile care au renuntat sa mai dezvolte proiectele imobiliare anuntate pentru Romania se numara Sonae Sierra, unul dintre cei mai mari jucatori de profil de pe piata portugheza, dar si Energoconstructia, una dintre cele mai mari firme de constructii din Romania.

"Am decis sa renuntam la proiectul pe care intentionam sa il realizam pe terenul pe care il avem in cartierul Berceni, deoarece piata imobiliara este confuza in acest moment, iar oscilatiile sunt destul de mari pe aceasta piata. Suntem deja in negocieri cu un investitor pentru vanzarea terenului de aproximativ sapte hectare din zona Progresul, am solicitat 500 de euro pe metru patrat, fara TVA", a recunoscut Constantin Tabacaru, directorul tehnic al companiei Energoconstructia, citat de Business Standard.

La inceputul acestui an, reprezentantii Energoconstructia au anuntat ca vor incepe constructia a 15 cladiri de 4-11 etaje, cu circa 3.000 de apartamente, pe un teren de 67.000 mp, cu o investitie evaluata la circa 100 mil. euro.

Atitudinea dezvoltatorului este de inteles in contextul in care investitia implica riscuri mai mari. In ultimele sase luni, preturile pe segmentul rezixdential au scazut cu peste 10% la apartamentele vechi si au stagnat la apartamentele noi, in contextul in care din 2004 incoace ritmul de crestere a fost de 30% anual.

La randul lor, dezvoltatorul portughez Sonae Sierra si irlandezii de la Caelum Development au hotarat, in urma unor discutii purtate cu autoritatile locale, sa renunte la dezvoltarea unuia dintre turnurile rezidentiale prezente in proiectul initial al Park Lake Plaza, unul dintre cele mai mari mall-uri anuntate in Bucuresti. In locul proiectului rezidential, companiile au hotarat sa amenajeze o zona cu facilitati sportive.

"Cred ca, daca nu ar fi fost criza financiara, piata crestea anul acesta exact ca anul trecut. Nu cred ca este o maturizare normala, o maturizare care, oricum, s-ar fi intamplat, fara sa fi avut o criza economica internationala", a comentat Ilinca Paun, directorul diviziei rezidentiale din cadrul Colliers International, pentru acelasi cotidian.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#investitori, #imobiliar, #complex rezidential, #retragere, #anulare proiecte , #imobiliare