Jumatate dintre casele noi din Brasov isi asteapta cumparatorii

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 21:58
1380 citiri
Jumatate dintre casele noi din Brasov isi asteapta cumparatorii

Dintr-un total de 12 proiecte rezidentiale importante anuntate pentru anul acesta pe piata rezidentiala din Brasov, doar sapte mai sunt disponibile in prezent, dupa ce cinci dintre ele au oprit lucrarile.

Conform unei analize realizate de Colliers International, in Brasov sunt in curs de dezvoltare sapte proiecte de locuinte cu un total de 1.602 unitati. Dintre aceste apartamente, mai mult de jumatate sunt inca disponibile la vanzare. Comparativ cu mijlocul anului 2008, stocul este mult mai scazut, ca urmare a amanarii celor cinci proiecte rezidentiale imediat dupa impactul crizei financiare. Proiectele amanate au retras din piata un numar de 1.422 de unitati in primele faze.

In 2007 au fost livrate primele apartamente, 271 de unitati. La sfarsitul anului trecut, stocul a crescut cu 260%, situandu-se foarte aproape de pragul de 1.000 de unitati. Conform estimarilor Colliers, pana la finele anului curent, stocul de locuinte noi va ajunge la 1.440 de unitati.

In perioada 2006 - 2008 piata rezidentiala din Brasov a inregistrat vanzari semnificative atat in randul apartamentelor vechi cat si in randul celor noi. Incepand cu luna octombrie 2008, numarul apartamentelor vandute a scazut dramatic. Ca o comparatie, in ultimii trei ani, ritmul mediu al vanzarilor in proiectele noi a fost de aproximativ 6 unitati/proiect/luna, pentru ca anul acesta sa se inregistreze in medie vanzari de 1-2 unitati/luna/proiect.

"Printre factorii principali ce au condus la aceasta situatie se numara incertitudinea oamenilor privind siguranta locului de munca, preturile ce depaseau posibilitatile reale ale cumparatorilor, teama indusa de criza financiara si inasprirea conditiior de creditare impuse de banci", explica Stefania Baldovinescu, director in cadrul Colliers International.

Incepand cu luna iulie acest an, odata cu implementarea programului "Prima Casa", in piata apartamentelor vechi s-a observat o crestere a interesului cumparatorilor. Aceasta s-a materializat intr-o crestere a volumului de apartamente vandute cu 5 - 10% fata de perioada anterioara.

Astfel, in aproximativ 4 luni de la inceperea programului Prima Casa, un numar de 233 de contracte de credit au fost aprobate in Brasov, potrivit datelor furnizate la sfarsitul lunii octombrie de Fondul National de Garantare. Prin urmare, ritmul a fost de 58 de apartamente vandute pe luna in medie, in ultimele 4 luni.

Aceasta noua perioada a pietei rezidentiale a adus o schimbare importanta in comportamentul cumparatorilor de apartamente si anume - cresterea interesului pentru locuinte finalizate sau aflate in stadii avansate de constructie si lipsa de interes pentru cele aflate in faza de proiect.

Scadere de 30% a preturilor in 2009

In cazul apartamentelor vechi, declinul preturilor s-a manifestat la sfarsitul lui 2008 inregistrand pana in prezent o scadere medie de 30%. Pentru apartamentele noi, reducerea preturilor a debutat de abia la sfarsitul primului trimestru al anului 2009, scaderea fiind de doar 14,4 % fata de pretul mediu la sfarsitul anului 2008.

In al doilea trimestru al acestui an reducerile de pret au fost mai mari, ca o reactie a inghetarii vanzarilor din trimestrul I. Acest nivel de pret reprezinta doar cotatia oficiala, in timp ce pretul real de vanzare ar putea fi cu pana la 15% mai scazut, ca urmare ca faptului ca dezvoltatorii sunt dispusi sa negocieze.

In urmatoarea perioada, segmentul cererii va fi reprezentat de utilizatorii finali. Investitorii vor fi foarte slab reprezentati pe piata rezidentiala din Brasov. Desi intre 2006 - 2008, acestia din urma asigurau cea mai mare parte a cererii, atat in Bucuresti cat si in orasele secundare (evident la un nivel mult mai redus), balanta va inclina pe viitor inspre cumparatorii finali.

Incurajati de preturile mici ale apartamentelor in curs de executie si mai ales mizand pe cresterea preturilor pe perioada constructiei, investitorii cumparau pachete de locuinte.

Debutul crizei financiare i-a gasit insa pe acestia cu un numar considerabil de apartamente disponibile aproape de finalizare. Prin urmare, in prezent oferta actuala include si apartamentele de la investitori, care se confrunta cu volumul scazut al cererii.

Consultantii Colliers considera ca investitorii vor alege sa stea departe de aceasta piata pentru o vreme, singurul segment activ pe aceasta piata fiind reprezentat de cumparatorii finali cu o nevoie imediata.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#case noi Brasov cumparatori, #proiecte imobiliare Brasov, #pret apartamente Brasov , #imobiliare