Locuintele noi s-au ieftinit cu 30%

Joi, 19 Februarie 2009, ora 17:21
2109 citiri
Locuintele noi s-au ieftinit cu 30%

Preturile de vanzare ale locuintelor noi au inregistrat, anul trecut, o scadere de pana la 30%.

"Solutiile dezvoltatorilor imobiliari pentru stimularea vanzarilor au constat in oferirea de discounturi sub forma de 1-2 locuri de parcare gratuite (si/sau boxa de depozitare in subsol, mobila de bucatarie, televizor plasma, computer) si chiar reduceri din pretul final de vanzare daca se achita un avans mai mare de 20-30% ori daca se achizitioneaza mai multe locuinte", au spus consultantii imobiliari, citati de NewsIn.

Acestia adauga ca alte proiecte vand unitatile rezidentiale fara finisaje, in stadiul "la rosu" ori reduc standardele de confort ale locuintelor pentru a le face mai accesibile (ex. inlocuirea centralelor termice individuale cu o centrala termica pentru intregul imobil). "Un scenariu optimist estimeaza ca piata rezidentiala va incepe procesul de revitalizare pe la sfarsitul anului 2009 - inceputul anului 2010", conchid analistii companiei de consultanta imobiliara.

Potrivit companiei Cushman & Wakefield, in ce priveste preturile pe acest segment, raportat la luna decembrie 2008, ele au scazut cu 15% la apartamentele vechi si 5-10% la apartamentele noi. Deci, in total, vorbim de o scadere a preturilor cu pana la 35% pe piata rezidentiala.

EuroMetropola: Reducerea TVA-ului la 5% pentru un anumit tip de locuinte a dus la scaderea preturilor

Consultantii EuroMetropola sustin ca un apartament cu 2 camere, in zona Casa Presei Libere, la bloc (P+4) cu finalizare in luna mai 2009 si cu o suprafata de 70 mp are un pret de 70.000 euro (TVA inclus).

Consultantii imobiliari ai companiei sunt de parere ca pe segmentul rezidential preturile au suferit deja corectii de pana la 30%, iar dezvoltatorii au acceptat sa-si micsoreze profitul oferind discounturi considerabile sub forma unor reduceri efective de pret, prin diferite bonusuri (mobilier, spatii de depozitare, locuri de parcare) sau prin modalitati mai avantajoase de plata (plata unei chirii timp de 2 ani considerate ca avans sau un avans mai mic si rate esalonate pe o perioada de 2 ani de la luarea in primire a locuintei, achitate direct dezvoltatorului).

"Reducerea TVA-ului la 5% pentru un anumit tip de locuinte este o masura care a contribuit la scaderea preturilor. Scaderea preturilor va fi direct influentata de schimbarile din sectorul financiar si de stabilitatea economica. Principalul motiv pentru care volumul vanzarilor a scazut nu este acela al restrictionarii creditelor, ci neincrederea populatiei in economie", au mai spus cei de la EuroMetropola pentru NewsIn.

Si reprezentantii Monaco Towers au redus pretul apartamentelor cu doua si trei camere cu pana la 45.000 euro pe fondul climatului economic actual. "Intelegem constrangerile noi la care trebuie sa raspunda clientii si obstacolele ce stau in calea achizitiei unei locuinte. La toate acestea, incercam sa raspundem cu flexibilitate si cu o atitudine proactiva. Apartamentele din ansamblul Monaco Towers sunt acum mai accesibile ca pret si metoda de finantare", a declarat Project Manager Monaco Towers in cadrul DTZ Echinox, Razvan Julea.

Pretul apartamentelor noi expuse la targuri a variat intre 750 euro/mp si 2.200 euro/mp

Expozantii prezenti, in februarie, la targurile de apartamente au oferit discounturi consistente, iar reducerile la pretul de lista al apartamentelor au fost cuprinse intre 10%-30%. Mai mult chiar, unii dezvoltatori au oferit drept bonus, la cumpararea locuintei, si locul de parcare aferent.

"Tinand cont de conditiile pietei, la acesta editie a targului expozantii au oferit discounturi consistente cumparatorilor care doresc sa faca rezervari pe perioada celor patru zile ale targului. Astfel, reducerile au fost cuprinse intre 10% si 30%, iar unii dezvoltatori ofera drept bonus, la cumpararea locuintei, locul de parcare. Totodata, pretul apartamentelor noi expuse a variat intre 750 euro/mp si 2.200 euro/mp", au spus organizatorii targului Condominium.

"Numarul contractelor si precontractelor semnate in prima parte a lunii februarie depaseste numarul celor semnate in lunile anterioare. Este un semn ca vizitatorii au nevoie reala de locuinta si ca nu pot amana la nesfarsit momentul achizitiei. Locurile de joaca, padurea, linistea si aerul curat sunt factori care accelereaza primavara luarea deciziei. Incercam sa venim in intampinarea acestora cu solutii de locuire adaptate la nevoile clientului si la posibilitatile sale reale", a declarat Carmen Sandulescu, Director Executiv Financiar al IMPACT Developer & Contractor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Apartamente noi vanzari, #ansamblu rezidential apartament, #investitii targuri imobiliare , #imobiliare