Locuintele vor continua sa se ieftineasca si in 2010

Marti, 16 Februarie 2010, ora 19:04
1725 citiri
Locuintele vor continua sa se ieftineasca si in 2010
Foto: Arhiva

Locuintele vor continua sa se ieftineasca si in 2010 cu 10-15%, in cazul celor noi, si cu 15-20%, pentru cele vechi. Scaderile de preturi asteptate in acest an vin dupa ce, in 2009, preturile locuintelor s-au redus in medie cu 30-40%.

"In imobiliare se investeste ce ramane din consum, ce ramane din plata energiei care este din ce in ce mai scumpa, din plata gazului, a cheltuielor de retail. Disponibilitatea de economisire va fi scazuta in urmatorii ani si nu vad o crestere a activelor in Romania si mai ales a celor rezidentiale", a declarat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare imobiliara Darian, informeaza Mediafax.

Crivii este de parere ca doar programul "Prima Casa" ar putea opri scaderea preturilor, unii proprietari ridicand inca de anul trecut pretul aproape de limita garantiei de 60.000 de euro. El atrage atentia, insa, ca programul nu va influenta piata pentru ca e foarte greu sa fii eligibil pentru program, acest lucru fiind vazut prin faptul ca s-a folosit doar jumatate din suma alocata.

El a adaugat ca principala problema a locuintelor noi este valoarea terenurilor, care determina si preturile mari de pe acest segment.

"Cand o sa scada componenta speculativa a terenului se vor construi apartamente la preturi accesibile. Pretul pe metru patrat al locuintelor trebuie sa fie corelat cu salariul mediu. In Romania se construieste cu 400 de euro pe metru patrat, daca mai adaugi inca 400 de euro pe metru patrat pentru teren s-a terminat. Nu castiga cine construieste, nici cel care vinde materiale de constructii, ci doar cel cu terenul", a adaugat Crivii.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#preturi locuinte 2010, #preturi locuinte noi, #preturi locuinte vechi, #pret apartamente vechi, #Prima Casa pret locuinte , #imobiliare