Majorarea TVA va bloca definitiv piata imobiliara

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 07:09
5203 citiri
Majorarea TVA va bloca definitiv piata imobiliara
Foto: davinciconstructii.ro

Decizia Guvernului de majorare a TVA la 24% si prabusirea monedei nationale vor bloca definitiv piata imobiliara, cred dezvoltatorii. Desi impactul nu va fi semnificativ decat in cazul locuintelor scumpe, ei spun ca isi vor termina proiectele incepute si vor ingheta restul investitiilor.

Majorarea TVA va aduce cu siguranta si scumpiri pe piata imobiliara, chiar daca numarul tranzactiilor este in continua scadere. Ieftinirea de 3,9% inregistrata in primul trimestru al anului va fi anulata acum de scumpirea cu cel putin 5% a apartamentelor si a caselor, precizeaza dezvoltatorii imobiliari.

Cea mai afectata piata va fi cea a apartamentelor noi, in special cele de peste 380.000 de lei, cele mai ieftine urmand sa aiba in continuare TVA de 5%. In cazul apartamentelor vechi, influenta noii cote a TVA va fi minora pentru ca cei care le vand sunt persoane fizice, spune Valentin Ilie, directorul Coldwell Banker Affiliates of Romania, cea mai mare companie de consultanta imobiliara prezenta pe segmentul rezidential.

"Cei mai afectati sunt dezvoltatorii cu apartamente de peste 380.000 de lei pentru ca sub 380.000 e inca 5%. (...) Prima scumpire este cea de 5%, cu cat a crescut TVA. Poate mai mult pentru locuintele noi. Totusi, e destul de devreme pentru a sti strategiile dezvoltatorilor. Sa vedem daca mai lanseaza", a declarat Valentin Ilie pentru Ziare.com.

Urmatoarele investitii in imobiliare vor fi inghetate

Dezvoltatorii spun, insa, ca mai lanseaza doar ce au in lucru. Marius Cristescu, proprietarul grupului de firme Bega, a precizat ca doar va termina proiectele incepute. "Tot mai multe investitii vor fi inghetate. Proiectele deschise, in care s-a investit, vor continua. Si noi terminam doar ce am inceput", a explicat el.

Unul dintre efectele majorarii TVA, in opinia lui Marius Cristescu, este insolventa chiriasilor. El preconizeaza o scadere cu cel putin 5% a veniturilor din chirii, deoarece 5% din chiriasi vor disparea.

Ionut Negoita, presedintele Rin Group, este de parere ca intregul sector privat va avea de suferit de pe urma masurilor luate de Guvern, iar majorarea TVA era ultimul lucru de care avea nevoie sectorul privat in acest moment.

"Aceasta masura, adoptata rapid, afiseaza multa lipsa de profesionalism. Va fi foarte greu de implementat, din punct de vedere tehnic, cresterea TVA. Practic, intr-o noapte, ni se cere sa operam o schimbare majora. Pentru companii, acest lucru inseamna pierderi majore. Astfel de decizii importante, luate in graba, afecteaza pe toata lumea. E ultimul lucru de care avea nevoie sectorul imobiliar, vizibil afectat de situatia economica actuala", se arata intr-un comunicat transmis Ziare.com.

Si omul de afaceri Ilie Carabulea, care a investit anul trecut 65 de milioane de euro intr-un complex rezidential la Sibiu, e pesimist. El spune ca deja sunt zeci de mii de apartamente nevandute, iar masurile de austeritate ale Guvernului vor bloca definitiv piata imobiliara. El crede ca vom asista la scumpiri intre 5 si 8%.

Oamenii se asteapta la "ponturi" si proprietati ieftine

Dezvoltatul imobiliar Regatta crede, de asemenea, ca majorarea brusca a TVA si instabilitatea monedei nationale vor genera pe termen scurt un nou blocaj pe piata. Combinatia dintre acestea si zvonurile nefavorabile din zona Euro ii va face, insa, pe oameni sa se astepte la ieftiniri.

"Multi asteapta sa gaseasca in aceasta perioada "ponturi", adica proprietati ieftine din piata sau de la executorii judecatoresti. Preturile proprietatilor aflate la vanzare prin intermediul executorilor judecatoresti nu sunt chiar asa mici, evaluarile acestor proprietati fiind facute acum 1-2 ani, iar preturile nu mai corespund valorii de piata reale. La fel, in acelasi timp, multi investitori imobiliari au in portofolii oferte carora nu le mai stiu valoarea reala", se arata intr-un comunicat Regatta remis Ziare.com.

In ceea ce priveste cresterea preturilor, dezvoltatorul considera ca acest lucru depinde de posibilitatea si interesul cumparatorilor.

"Va exista, cu siguranta, un impact asupra ofertei de vanzare, odata cu aplicarea cotei noi de TVA de 24%, insa cresterea pretului final de tranzactionare este influentata de posibilitatea si interesul cumparatorilor de a plati acest pret, indiferent de modul prin care acesta este calculat", se mai arata in comunicat.

Tranzactiile au continuat sa scada de la inceputul anului

In primele luni de la inceputul anului, pretul locuintelor a scazut cu 3,9% fata de aceeasi perioada din 2009. La apartamente reducerea a fost de 3,8%, iar la case de 4,3%, potrivit rapoartelor Institutului National de Statistica.

Apartamentele din Bucuresti au inregistrat o scadere a preturilor mai mare, de 5,7%, fata de cele din restul tarii, de 1,6%. Preturile caselor din mediul rural s-au redus in perioada analizata cu 4,26%, iar cele din mediul urban cu 4,33%.

Preturile au scazut doar din cauza lipsei de cumparatori. Potrivit Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, romanii au tranzactionat 134.000 de locuinte in primele cinci luni, in scadere usoara fata de acelasi interval din anul trecut. In 2009, numarul tranzactiilor a scazut cu aproape 28% fata de 2008.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#majorare TVA, #majorare TVA efecte imobiliare, #proiecte imobiliare inghetate, #piata imobiliara blocata , #imobiliare