Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nu cumparati terenuri in 2009!

Luni, 05 Ianuarie 2009, ora 17:50
11743 citiri
Nu cumparati terenuri in 2009!

Cei care iau in considerare varianta achizitiei unui teren in acest an ar face bine sa se gandeasca de doua ori inainte de a face acest pas, aceasta optiune fiind una care este de asteptat sa nu aduca mari profituri pe termen lung.

In schimb, plasarea fondurilor intr-un proiect de tip mixt (birouri - spatii comerciale - rezidential) ar putea fi lozul castigator. Cel putin acesta este sfatul consultrantilor imobiliari de la EuroMetropola.

"Cel mai simplu ar fi sa ne orientam dupa cele mai importante achizitii din ultima vreme pentru a identifica cele mai promitatoare segmente ale pietei: spatii comerciale, office si spatii de retail, toate finalizate sau in faze foarte avansate ale constructiei. Urmarind strategia de investitie a omului de afaceri Dinu Patriciu care a facut o oferta pentru preluarea portofoliului Fabian Romania, am putea trage concluzia ca achizitia de cladiri office, dar si proiectele de tip mixt (birouri - spatii comerciale - rezidential) sunt cele mai sigure plasamente pe termen lung", apreciaza consultantii EuroMetropola.

Potrivit acestora, in 2008 segmentul de birouri a fost imun la zvonistica legata de o criza de proportii iminenta, preturile chiriilor ramanand intre aceleasi marje. Ei cred ca in 2009 o scadere ar fi posibila numai in situatia in care stocul de birouri s-ar mari considerabil si s-ar putea face o departajare serioasa intre proiectele foarte bune si cele care nu au un raport buna intre pret, locatie si calitatea executiei si facilitatile oferite.

"Nordul si zonele centrale sunt deocamdata cel mai bine reprezentate la capitolul office clasa A, preturile variind intre 18 si 25 euro/mp/luna, fiind urmate de vest, cu 10-18 euro/mp/luna", afirma consultantii EuroMetropola.

Si spatiile comerciale stradale raman un segment sigur si puternic pentru ca au calitatea de a asigura un venit constant proprietarilor (prin inchiriere). "In astfel de momente investitorii prefera proprietati care genereza cash-flow", explica cei de la EuroMetropola.

Desigur, nici in cazul centrelor comerciale, cladirilor de birouri si al spatii comerciale, succesul nu este garantat. Amplasamentul si calitatea chiriasilor contribuie foarte bun la obtinerea unei rate de capitalizare satisfacatoare. In ceea ce priveste segmentul de terenuri si proprietatile care aduceau in urma cu 3-4 ani profituri de peste 100%, consultantii EuroMetropola sunt ceva mai rezervati.

"Ne aflam intr-un moment in care este dificil sa estimezi valoarea unei proprietati din cauza fluctuatiilor mari ale preturilor afisate de proprietari pe care le-am obervat in ultimele luni, dar si din cauza lipsei unor tranzactii relevante pe anumite segmente, cum este cel de terenuri de exemplu.

Cei care detin suprafete mari de terenuri si nu sunt in criza de lichiditati prefera sa-si pastreze proprietatile si sa nu le vanda intr-un moment in care piata este vulnerabila. De asemenea, pentru terenurile cu suprafete mari, vom asista cu siguranta si la asocieri intre proprietari si dezvoltatori", conchid specialistii imobiliari.

Vlad Voiculescu

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#investitii imobiliare, #terenuri , #imobiliare