Ziare.com

Obtinerea unui imprumut prin programul Prima Casa, pas cu pas

de Teodora Bodeanu
Joi, 13 August 2009, ora 12:47

   

Obtinerea unui imprumut prin programul Prima Casa, pas cu pas
Majoritatea bancilor care si-au aratat interesul sa intre in programul "Prima Casa" au inceput sa accepte aplicatii in acest sens, dandu-se startul in lupta pentru atragerea clientilor.

Pentru a accesa creditele oferite prin intermediul programului guvernamental, in cadrul carora statul va garanteaza o suma maxima de 60.000 de euro, trebuie sa urmati cativa pasi.

Gasirea celei mai bune solutii de finantare

Dupa ce ati gasit locuinta potrivita, ce poate fi veche, noua sau in curs de constructie, trebuie sa analizati cu atentie optiunile pentru finantare. In acest proces, ati putea apela la ajutorul unui broker de credite sau al unui consilier bancar. Este de preferat sa aveti mai multe variante, de la mai multe banci.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Desi nu exista diferente majore in ceea ce priveste dobanzile, acestea incadrandu-se intre 5 - 5,5%, pentru creditele in euro, si 12 - 13%, pentru cele in lei, bancile percep comisioane diverse (unele nu au comisioane deloc) si ofera mai multe servicii gratuit (asigurari de viata, taxa de evaluare etc).

De asemenea, unele banci ofera credite doar in euro (BCR, BRD) si exista diferente in privinta conditiilor de eligibilitate: varsta minima a clientului, gradul de indatorare, venitul minim.

Documentatia pentru imprumut

Dosarul pentru credit trebuie sa contina mai multe acte, printre care se numara cererea de credit, declaratia-acord pentru coplatitor (unde este cazul), copie BI/CI, adeverinta de salariu pentru solicitant si coplatitor, declaratia pe propria raspundere potrivit careia solicitantul nu detine o proprietate imobiliara si nici nu are in derulare un alt credit ipotecar, fisa fiscala pentru anul precedent, documentele care atesta veniturile ce pot fi luate in considerare, copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit sau descoperire de cont si alte tipuri de credit, precontractul de vanzare-cumparare a locuintei, actul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul tranzactiei, declaratia pe propria raspundere, din partea vanzatorului, ca imobilul nu face obiectul unor litigii si extrase din documentatia cadastrala.

Dosarul trebuie depus direct la banca, fie de catre solicitant sau de catre brokerul de credite.

Decizia bancii

Dupa depunerea dosarului, acesta este atent analizat de banca. De asemenea, in acest moment se realizeaza si evaluarea locuintei. Aceasta ar trebui sa fie cu cel putin 5% peste valoarea creditului, avand in vedere ca banca finanteaza 95% din pretul imobilului. Din acest motiv, trebuie sa va asigurati ca pretul cerut de vanzator va fi la acelasi nivel sau mai mic decat valoarea stabilita de evaluator.

Banca va evalua si gradul de risc al clientului, respectarea regulilor de participare la programul "Prima Casa" si istoricul sau. Daca totul este conform cerintelor sale, banca va trimite dosarul mai departe, la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Incheierea contractului pentru imprumut si achizitie

In urma unei analize, FNGCIMM va determina daca imprumutul poate fi acordat. Dosarul ar putea face mai multe drumuri intre banca si FNGCIMM, inainte de aprobare, deci va puteti astepta sa dureze ceva mai mult timp. De asemenea, ati putea fi nevoit sa oferiti informatii si acte suplimentare.

Daca dosarul este aprobat, FNGCIMM emite decizia de garantare catre banca, urmand semnarea contractului de credit si a celui de vanzare-cumparare a imobilului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7011 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PRIMA CASA SECOND HAND

Prima casa si-o ultima masa. Decizii, decizii ... Pana ajungi la credit te mananca lupii

 

Nebunie

Chiar n-ati inteles ca traim niste vremuri,in care nu se mai pune problema de imprumut???..multi or sa vanda apartamentele care le au si vor migra la tara..E o nebunie sa faci un imprumut cand nu stii daca iti vei mai lua salariu luna viitoare!!!

 

praf in ochi....

in conditiile recesiunii actuale, greu de crezut ca se vor gasi multi romani care sa isi asume responsabilitatea platii ratelor lunare timp de X ani....mai mult, ca sa obtii creditul trebuie sa ai un anumit salariu, cati il (mai) au? cati pot garanta ca il vor avea si peste 5 ani? Procentul celor ce au aplicat este f. mic comparativ cu cererea de locuinte, pt ca majoritatea romanilor au salarii prea mici, iar minoritatea cu salarii mari (sau doar cu bani multi) isi permite oricum sa cumpere o locuinta, fara banca. Prima casa este de fapt campanie electorala si praf in ochii romanului, sa nu zicem ca nu se gandeste guvernul la noi....plus ca este prost conceputa, daca doi tineri au o amarata de garsoniera confort 2 si un copil, tot nu vor putea beneficia de credit.... Sa nu uit: daca vor fi persoane care obtin credit prin prima casa dar peste 3 ani nu vor mai putea plati, sa vedem de unde va acoperi guvernul creditul. Din banii nostri probabil, daca preturile caselor vor scadea si daca licitatiile pentru vinderea acestor case se vor face pe sistem romanesc....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor