Piata imobiliara in 2015: Apartamentele si casele se vor ieftini, dar marii dezvoltatori pot da faliment

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 18:05
29672 citiri
Piata imobiliara in 2015: Apartamentele si casele se vor ieftini, dar marii dezvoltatori pot da faliment

Anul 2015 pare a fi cel in care se poate consemna falimentul marilor dezvoltatori imobiliari, dar si mari reduceri de pret ce vor face zona imobiliara mai atractiva in anii urmatori, este concluzia unei dezbateri organizate la Bucuresti de Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica (IRICE).

Cifrele anului 2014 au fost incurajatoare, calculele medii aratand scaderi medii de preturi, de circa 25% in anul trecut cu maxime de 35% in zona case, vile si terenuri centrale.

Aceste reduceri au fost sensibile si arata o tendinta de normalizare a pietii si de racordare la posibilitatile economice ale clientilor, dar mai este nevoie de inca trei-patru ani de scaderi similare pentru a se obtine preturile normale, arata IRICE.

Se intampla pentru prima data dupa 7 ani: S-au scumpit apartamentele in toate marile orase din tara

"Anul 2015 va aduce noi scaderi marcante de preturi, iar reducerile in sectorul imobiliar vor fi de pana la jumatate din actualele preturi. Tendinta este aceeasi: piata sa se stabilizeze la circa 200 de euro pe metrul patrat construit si investitia imobiliara sa redevina atractiva pentru cumparatori.

O statistica interesanta a aratat ca cine a cumparat anul trecut o proprietate a pierdut deja 20% din valoare. Scaderea de valoare, de la 1.200 - 1.300 euro pe metrul patrat construit, la 650-450 de euro, nu reprezinta decat un inceput, timid, al normalizarii pietei proprietatilor imobiliare romanesti", au fost de parere specialistii prezenti la dezbatere.

Dezbaterea despre piata locuintelor si apartamentelor a reunit specialisti din domeniul imobiliarelor, precum: economisti bancari, experti imobiliari, firme de brokeraj imobiliar si reprezentanti ai fondurilor de investitii imobiliare din strainatate.

"Evolutia pietei imobiliare, in 2015, va fi in continuare una negativa, mult accelerata de agravarea crizei economice la nivel european si mondial, reducerea economiei romanesti si in acest an, piedicile in fata creditarii, fiscalitatea ridicata, prognozele economice negative.

Cel mai afectat de scaderile de preturi va fi palierul proprietatilor din zonele periferice si de provincie si zona vilelor de vacanta cu reduceri de circa 50% si o noua scadere de 40%-50% este prognozata pentru zona proprietatilor din Bucuresti", au precizat cei prezenti la dezbatere.

Aparitia pe piata a peste 120.000 de apartamente, vile si case ce au fost deja confiscate de banci, ca urmare a dificultatilor financiare ale proprietarilor, in 2014, va accelera scaderile de preturi.

La fel ca in 2014, peste 70% dintre achizitiile imobiliare se vor derula si in 2015 in cadrul executarilor silite, ce ofera preturi de 300 pana la 250 de euro pe metru patrat construit in Bucuresti, in zonele premium.

Conform prognozelor prezentate in cadrul dezbaterii IRICE, preturile terenurilor in Bucuresti, dupa ce au cunoscut deja o scadere cu 50% in 2014, se vor diminua din nou cu inca 50%, la un pret inferior celui de 50 euro/mp, in centrul Bucurestiului ceea ce va permite in viitor reinceperea constructiilor la noile preturi reduse.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#piata imobiliara 2015, #pret apartamente 2015, #pret locuinte 2015, #imobiliare 2015 , #imobiliare