Piata imobiliara in 2015: Executari silite in crestere, dezvoltari rezidentiale precaute, mai multe locuinte de lux

Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 15:10
6569 citiri
Piata imobiliara in 2015: Executari silite in crestere, dezvoltari rezidentiale precaute, mai multe locuinte de lux

Cresteri de executari silite, dezvoltari rezidentiale precaute in paralel cu construirea de parcuri de retail noi, iesirea in piata a mai multor proprietati de lux si cresterea interesului pentru acest segment sunt numai cateva dintre caracteristicile sectorului imobiliar in anul 2015, a declarat, vineri, expertul Razvan Muntean.

"Ma astept ca in 2015 sa avem o crestere a executarilor silite prin dezghetarea portofoliilor bancare executate. In ultimii ani, bancile s-au dovedit tot mai putin permisive, urmare a cresterii portofoliului de credite neperformante.

Dupa o perioada in care terenurile aproape ca nu mai aveau pret, iata ca a doua parte a anului 2014 a creat un interes tot mai mare in acest segment, interes pe care il vad continuat si in 2015. Aceasta ar putea fi baza aparitiei atat de dezvoltari rezidentiale, cat si in zona de retail", a precizat managerul general al Imopedia.ro, Razvan Muntean.

Factorii care influenteaza pretul unui apartament

Dezvoltatorii vor continua, in 2015, sa fie precauti cand demareaza noi investitii, iar majoritatea acestora sunt concentrate in imediata vecinatate a altor ansambluri.

"Prea putini mai risca sa dezvolte in zone virgine, asa cum se aventurau in urma cu cativa ani. In plan rezidential, zona de nord a Capitalei recastiga teren, dupa ce ani buni intrase intr-un con de umbra, iar succesul dezvoltarilor din zona de sud se vede replicat in vest si sud-vest", apreciaza Razvan Muntean.

In ceea ce priveste apetitul pentru investitiile speculative, acestea nu vor lipsi in 2015, dar nu ca fenomen general.

"Investitiile speculative au fost mereu o nisa pentru plasamente rentabile, iar pe fondul unor oportunitati venite in perioada de criza, cu atat mai mult sunt de urmarit cei care au cash. In special investitori straini", spune Razvan Muntean.

Chiar daca piata de inchirieri este diferita de cea a vanzarilor-cumpararilor, ele sunt sunt foarte apropiate ca efort financiar al beneficiarului direct.

"Apropierea aceasta este mai mult una financiara, intrucat la nivel de volum de tranzactii, cumpararile prin credite inca sunt razlete. Pana ce creditarea nu devine un instrument accesibil cu adevarat, pe fondul unul stabilitati economice, nu vom putea vorbi de o piata a cumpararii de apartamente prin credite.

In 2014 au iesit in piata tot mai multe proprietati de lux, observandu-se si cresterea interesului vizitatorilor imopedia.ro pentru acest segment. Fata de 2013, anul 2014 a adus o crestere a numarului de proprietati de lux listate cu 15%, iar interesul spre aceste proprietati a crescut cu 23%", a precizat Razvan Muntean.

Citeste si:
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...