Piata imobiliara in ultimul an: elefanti vs. soricei

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 18:26
3538 citiri
Piata imobiliara in ultimul an: elefanti vs. soricei
Foto: Gandul

In primul trimestru din acest an, doar 1 din 7 tranzactii pe piata imobiliara s-a efectuat prin credit, potrivit unei analize a brokerilor de credite, citata de consultantul Radu Zilisteanu, fost purtator al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Pentru restul de achizitii s-a platit cu bani lichizi, dar analistii sunt de parere ca acest raport ar trebui sa se echilibreze.

"Relansarea creditarii va da incredere si va creste proportia tranzactiilor prin credite la aproximativ 50%", a spus Radu Zilisteanu, pentru Ziare.com. "Insa acest lucru nu se va intampla pana in toamna, pentru ca exista o inertie foarte mare in sistemul bancar", a adaugat analistul.

Potrivit agentiilor imobiliare, in luna aprilie a existat o usoara crestere a vanzarilor pe segmentul rezidential, desi o mare parte se datoreaza sezonului, cand, in mod normal, se inregistreaza cresteri.

"In prima parte a anului, lunile ianuarie - februarie, vanzarile au mers foarte prost. Insa, in martie - aprilie, au fost mai mari, dar doar spre end-useri, nu si investitori", a declarat, pentru Ziare.com, directorul general al companiei de real estate Regatta, Eduard Uzunov.

Potrivit spuselor sale, criza nu a afectat prea tare vanzarile catre consumatorii finali. "In Romania, exista o cerere foarte mare, pentru ca foarte multi locuiesc in blocuri vechi sau nu au locuinta deloc", a adaugat Uzunov.

Zilisteanu spune ca zonele cel mai putin afectate sunt cele unde locuintele au un pret foarte ridicat, zonele bune. Aici, persoanele care isi permiteau sa cumpere inainte, isi permit si acum, platind cu bani cash.

"Una dintre aceste zone este nordul Bucurestiului, de exemplu. Oamenii care cumpara folosind cash percep criza ca pe o oportunitate de investitii", a afirmat Zilisteanu.

Analistul spune ca domeniul imobiliar a fost primul lovit de criza economica internationala, inca de la inceputul anului 2008, desi in celelalte sectoare, s-a resimtit de abia la inceptul toamnei. "Pe piata imobiliara se spune ca iarna este un anotimp nefavorabil, insa, in 2008, tot anul a fost o iarna", a spus Zilisteanu.

Cu toate acestea, piata din primul trimestru al acestui an a mers si mai prost. "A compara nivelul din acest an, cu aceeasi perioada a anului trecut, este ca si cum ai compara elefanti cu soricei", a spus Eduard Uzunov. "Anul trecut, investitorii cumparau sute de apartamente in faza initiala, iar acum vindem doar spre consumatorii finali", a adaugat omul de afaceri.

Masuri pentru redresarea pietei

Pentru a reveni la nivelul de "elefanti", ar trebui schimbate cateva lucruri, cele mai importante fiind relansarea creditarii, recastigarea increderii clientiilor in piata imobiliara, dar si cresterea ratingului de tara, la cel putin nivelul A, potrivit lui Uzunov.

"Este cea mai mare greseala ca si-au pierdut increderea in aceasta piata. Toata lumea are nevoie de casa. Ne extindem ca populatie si, daca trec de nivelul unde un acoperis deasupra capului este o necesitate primara, oamenii vor si un grad de confort cat mai mare", a spus Uzunov.

De aceeasi parere este si Radu Zilisteanu, care spune ca relansarea creditarii si a vanzarilor pe segmentul rezidential se va face in momentul cand "lumea va simti ca s-a ajuns la fundul sacului". Potrivit spuselor sale, un nivel la care persoanele fizice vor incepe, din nou, sa cumpere locuinte, va fi intre 700 - 1.000 de euro pe metru patrat.

In schimb, daca fostul reprezentant ARAI nu ar incuraja clientii sa cumpere in acest moment, in vederea unui profit, fiind imposibil de estimat care va fi pragul la care se va stabiliza piata, companiile de real estate spun ca oportunitatile de acum nu trebuie ratate.

"Cu cat asteapta, cu atat pierd oportunitati. E adevarat ca preturile materialelor de constructii au scazut, dar nu au cum sa ramana la acest nivel. Iar cand se va relansa creditarea, vor creste, din nou, si preturile", a incheiat Uzunov.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#piata imobiliara Romania, #vanzari locuinte aprilie , #imobiliare