Piata imobiliara intra in criza sau se maturizeaza?

Duminica, 21 Septembrie 2008, ora 09:54
2080 citiri
Piata imobiliara intra in criza sau se maturizeaza?

Numarul dezvoltatorilor imobiliari care si-au stopat investitiile in Romania sau care au decis sa iasa de pe piata este tot mai mare. Cu toate acestea, analistii nu vorbesc de o cadere a sectorului rezidential, ci despre o maturizare a pietei.

Surprinzator sau nu, maturizare pietei imobiliare din Romania se suprapune cu criza de lichiditati de la nivel mondial, survenita in urma crizei creditului ipotecar din SUA.

Problemele financiare cu care se confrunta majoritatea institutiilor bancare de la nivel mondial i-au lasat, inevitabil, pe unii dezvoltatori fara finantare, lucru resimtit din plin de piata autohtona de profil, mai ales ca majoritatea complexurilor rezidentiale din Romania sunt ridicate cu bani imprumutati de la bancile occidentale.

In alta ordine de idei, piata rezidentiala pare ca s-a maturizat brusc, odata cu masurile de politica monetara adoptate de BNR pentru limitarea ritmului de crestere a creditarii.

In plus, deciziile dezvoltatorilor imobiliari de a se retrage de pe o piata matura, asa cum, declarativ, este si cea din Romania, sunt mai mult decat surprinzatoare. Teoretic, o piata matura se caracterizeaza prin stabilitate, ceea ce ar permite efectuarea unor proiectii financiare pe termen mediu mult mai usor decat in cazul unei piete in declin.

Printre companiile care au taiat finantaea proiectelor rezidentiale dezvoltate in Romania se numara si compania austriaca Immoeast, una dintre cele mai mari prezente pe piata autohtona. Aceasta a anuntat, vineri, ca va "ingheta" o parte din proiectele anuntate, majoritatea din Romania, si va opri din bugetul de 4,4 miliarde euro alocat acestora cel putin doua miliarde de euro, cu scopul de a asigura lichiditati societatii, necesare lichidarii anumitor credite.

Decizia de a stopa dezvoltarea proiectelor din Romania poate fi interpretata ca o neincredere a conducerii Immoeast de a mai scoate profit de pe urma acestora.

Desi este evident ca marile companii se retrag deoarece nu mai pot obtine profitul scontat la momentul cand s-a luat decizia de a investi in Romania, analistii imobiliari continua sa afirme ca suntem departe de o prabusire a pietei imobiliare autohtone.

"Suntem intr-o perioada de maturizare a pietei imobiliare din Romania, moment de maturizare care se transpune si in formatul targurilor imobiliare. Suntem intr-un moment in care vom vedea cu adevarat cati romani si cati straini sunt interesati de achizitii imobiliare", a declarat Vlad Vlasceanu, directorul Targului Imobiliar National (Timon), citat de Curierul National.

Citeste si:
Armata britanică ar putea interveni în criza benzinei. Penuria de combustibil se extinde în urma "cumpărăturilor din panică"
Armata britanică ar putea interveni în criza benzinei. Penuria de combustibil se extinde în urma "cumpărăturilor din panică"
Guvernul de la Londra a cerut luni, 27 septembrie, armatei să fie pregătită să vină în ajutor în criza de combustibil din ţară, după aglomerațiile de la benzinării din acest weekend,...
Situație critică în Marea Britanie. Mai multe benzinării au rămas fără carburant după ce șoferi panicați au luat stațiile cu asalt pentru a-și face plinul
Situație critică în Marea Britanie. Mai multe benzinării au rămas fără carburant după ce șoferi panicați au luat stațiile cu asalt pentru a-și face plinul
Aproape o treime din benzinăriile grupului BP din Marea Britanie au rămas fără carburanţi duminică, din cauza panicii cumpărătorilor, chiar dacă guvernul a cerut automobiliştilor să se...
Sursa: Ziare.com