Piata imobiliara ramane blocata

Luni, 02 Februarie 2009, ora 13:45
2917 citiri
Piata imobiliara ramane blocata

Piata imobiliara ramane blocata la inceputul acestui an din cauza ca pretul de vanzare este greu de stabilit, tranzactiile realizandu-se in principal pe segmentul de lux, potrivit reprezentantilor Broker/Owner Re/Max Bastion.

Potrivit reprezentantilor companiei, proprietatile de pe segmentul de lux au anumite plafoane sub care nu vor mai scadea intr-un viitor previzibil.

Mai mult chiar, brokerii Re/Max Bastion sustin ca aceasta criza din piata imobiliara alimenteaza dinamica inchirierilor.

"Singurul segment care profita de pe urma crizei este cel al inchirierii spatiilor de birouri, foarte multe companii relocandu-se fie in spatii cu suprafete mai mici, fie in cladiri de birouri cu costuri mai reduse, ceea ce stimuleaza dinamica acestui sector imobiliar", a precizat Mihaela Alexandroiu, reprezentant al Re/Max Bastion.

Potrivit Re/Max, in 2008, segmentul spatiilor de birouri si-a mentinut ritmul de crestere, iar in Bucuresti preturile nu au inregistrat evolutii semnificative pana catre sfarsitul anului.

In imobilele Clasa A, in luna ianuarie a anului trecut, pretul de inchiriere era cuprins intre 19 -30 Euro/ mp, iar in aceeasi perioada a anului curent acestea au ajuns la 17 - 25 Euro/ mp.

De exemplu, in cladirile din centrul Bucurestiului (zona Unirii, Universitate, Dorobanti, Piata Victoriei) spatiile se inchiriaza in prezent cu 17 - 25 Euro/ mp, iar in Baneasa- Pipera cu cca 15 Euro/mp.

Spatiile de birouri de clasa B- putine inca in Bucuresti, comparativ cu cele de clasa A- au cunoscut o evolutie similara, de la 15- 20 Euro/ mp in ianuarie 2008 la 12 -17 Euro/ mp in prezent.

Firmele reduc cheltuielile si se muta in spatii mai mici

"Companiile au devenit mult mai prudente in ceea ce priveste cheltuielile si multe se reorienteaza asupra unor spatii mai mici, cu costuri mai reduse atat in ceea ce priveste chiria, cat si mentenanta. In plus, cel mai adesea, penalitatile aplicate pentru renuntarea la vechiul spatiu, precum si costurile de relocare se amortizeaza dupa primele 6 - 12 luni si astfel se justifica in cazul unor contracte cu termen indepartat de incetare", a aratat Camelia Anton, consultant imobiliar al Re/Max Bastion.

Astfel, consultantii sustin ca in luna ianuarie a anului curent, atat oferta, cat si cererile pentru spatiile de birouri au crescut semnificativ.

"In ultimele 2 - 3 saptamani am primit un numar semnificativ de cereri de inchiriere, de la spatii de 150 - 200 mp, pana la birouri de cateva mii de metri patrati necesari unei singure companii. Este drept ca, in acelasi timp, si ofertele primite pe acest segment s-au dublat in ultimele 2 luni", a precizat Mihaela Alexandroiu.

Majoritatea spatiilor comunicate a fi disponibile in scurt timp se afla in zonele Dorobanti, Polona, Floreasca, Pipera, cererile indreptandu-se catre aproximativ aceleasi zone, dar cu o marja de negociere mai mare.

"Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti vor continua sa scada usor, dar, cel putin in prima jumatate a anului curent nu credem ca procentul va fi mai mare de 5-10 % pentru zona centrala, ultracentrala si de Nord (excluzand perimetrul ce incepe in Soseaua Petricani, respectiv DN1) si in jur de 10% in restul capitalei", a mai spus Camelia Anton.

Infiintata in anul 1992, Bastion a fost una dintre primele agentii imobiliare din Bucuresti. In 2007, Bastion s-a alaturat celei mai performante retele imobiliare din intreaga lume- Re/Max, un brand recunoscut la nivel international.

Infiintata in anul 1973 in SUA, Re/Max s-a extins in intreaga lume printr-un sistem inovator si performant de franciza. Prezenta in 65 de tari si cuprinzand peste 120.000 de agenti lideri in vanzari, Re/Max este unul din liderii mondiali in imobiliare.

Re/Max Romania si-a inceput activitatea la finele anului 2006, devenind in scurt timp cea mai extinsa retea imobiliara din Romania.

Citeste si:
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Procurorii DNA au făcut verificări la Consiliul Județean Iași și la Școala de Arte după ce în instituția condusă de Costel Alexe au apărut suspiciuni în privința unor angajări....
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu întinde o mână către Liviu Dragnea: „Mă consider un prieten al lui Dragnea”
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu întinde o mână către Liviu Dragnea: „Mă consider un prieten al lui Dragnea”
Președintele PSD Vaslui Dumitru Buzat a declarat vineri, 24 septembrie, că se consideră un prieten al fostului lider social-democrat Liviu Dragnea, însă subliniază că nu l-ar urma într-o...
Sursa: Ziare.com