Piata imobiliara va reveni la nivelul din 2008 abia in sapte ani

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 12:23
3562 citiri
Piata imobiliara va reveni la nivelul din 2008 abia in sapte ani
Foto: Financiarul

Piata imobiliara ar putea reveni la crestere in primavara anului viitor, insa nu va reusi sa atinga nivelul din 2008 decat peste aproximativ sapte ani, potrivit estimarilor unor jucatori din piata.

Potrivit analistilor, insa, primele semne ale redresarii pietei imobiliare s-ar putea observa de abia in 2011.

"Piata imobiliara este o parte integranta a economiei nationale. Atata timp cat contextul economic nu este pozitiv, logic si realist vorbind acest segment nu are cum sa se revigoreze", a declarat, pentru Ziare.com, George Ivan, Senior Consutant in cadrul departamentului rezidential al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

"Dupa parerea mea, trebuie sa ne uitam la alti indicatori economici ca sa putem prevede revenirea pietei imobiliare. Totusi, ca o estimare, eu cred ca anul 2011 va aduce primele semne de crestere", a adaugat Ivan.

Jucatorii din piata sunt putin mai optimisti in vederea imbunatatirii situatiei economice. "Ne asteptam ca revigorarea pietei si a tranzactiilor imobiliare sa se intample odata cu primavara anului viitor", a spus, pentru Ziare.com, Robert Teodorescu, manager al departamentului rezidential in cadrul firmei de imobiliare Regatta.

Cum se poate stimula piata?

Pentru deblocarea pietei imobiliare este esentiala reluarea creditarii, pentru ca romanii, nu investitorii straini, de obicei speculanti, sa poata achizitiona apartamente nou construite, este de parere Teodorescu.

"Nivelul atins in 2008 nu va fi atins mai devreme de 5 - 7 ani", ne-a spus reprezentantul Regatta. "Bancile nu dau credite catre populatie, deoarece este mai comfortabil sa imprumute statul. Se pare ca inca mai au resurse. In momentul in care bancile revin la conditiile de creditare din 2008, se va simti o revigorare pe piata", a adaugat el.

Pe de alta parte, dezvoltatorii imobiliari ar trebui sa reduca preturile, pentru a-si putea continua afacerile, avand in vedere ca piata ofera terenuri si materiale de constructii mai ieftine decat in anii trecuti, potrivit DTZ Echinox. "Prin urmare, pierdera suferita din vanzare se diminueaza semnificativ. Nu se intampla asa, pentru ca planul multor dezvoltatori este sa vanda si sa nu mai construiasca. De aceea, se vizeaza in continuare vanzarea stocurilor de apartamente la un pret mare", ne-a explicat Ivan.

De asemenea, statul ar trebui sa joace un rol semnificativ, prin reducerea TVA-ului. "O solutie ar fi reducerea lui la 5% pentru toate constructiile, daca nu poate fi eliminat total. Spre exemplu, la un apartament de 200.000 de euro, TVA-ul este in valoare de 38.000 de euro. Cu acei 38.000 de euro, poti cumpara o masina buna si mobila pentru toata casa", ne-a spus Teodorescu.

Potrivit analistilor DTZ Echinox, misiunea statului este mai complexa, acesta fiind responsabil pentru crearea unui climat macroeconomic care sa duca la cresterea numarului de persoane cu venituri mari.

Programul Prima Casa nu este un motor de crestere

In ciuda faptului ca programul de garantarea a imprumuturilor imobiliare de catre Guvern, in limita de 60.000 de euro, a dat un suflu nou tranzactiilor imobiliare si a sporit increderea in piata, problemele aparute l-au impiedicat sa-si atinga potentialul dorit, de motor de crestere.

Desi a adus posibilitatea crearii unor noi locuri de munca in domeniul constructiilor si in real estate, din cauza orientarii clientilor mai mult spre apartamentele vechi, cu preturi mai reduse, ce se incadreaza in cei 60.000 de euro, acest avantaj a fost anulat.

"Includerea blocurilor vechi a dus, in primul rand, la cresterea preturilor acestor apartamente cu aproximativ 30%. Preturile apartamentelor care se vindeau cu 45.000 euro, au crescut automat la 60.000 (adica la suma garantata de catre stat). In ceea ce priveste blocurile noi, pretul acestora nu a fost influentat, deoarece, in acest moment, in piata nu exista foarte multe unitati noi care sa se incadreze in acest program. Cele care se incadreaza sunt, de regula, garsonierele", ne-a spus Teodorescu.

O alta problema o reprezinta birocractia excesiva dar si faptul ca persoanele care aplica nu cunosc sau nu au inteles conditiile de participare la program. Astfel, avand impresia ca se incadreaza, demareaza procedurile de achizitie, doar pentru a afla, intr-un final, ca nu respecta toate conditiile necesare achizitionarii unei locuinte prin Prima Casa.

"Pentru ca programul sa isi dovedeasca eficienta, trebuie se fie foarte bine explicate si lamurite foarte toate aspectele, astfel incat sa nu mai existe confuzie in jurul Primei Case, iar asteptarile potentialilor cumparatori vor fi setate in mod realist. Orice initiativa, indiferent cat de buna este, daca nu este implementata la fel de bine, ramane doar la stadiul de initiativa si nu isi dovedeste eficienta", ne-a explicat reprezentantul Regatta.

Potrivit analistului DTZ Echinox, programul nu este viabil, deocamdata, din cauza numarului mic de dosare solutionate. "Atata timp cat numarul dosarelor nu este semnficativ, nu putem sa vorbim de nicio revenire, mai mult decamdata acest program stimuleaza piata de apartamente vechi, deci nu poate relansa alte piete, precum cea a constructiilor sau a apartamentelor noi", a incheiat Ivan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#redresarea piata imobiliara Romania, #programul Prima Casa, #crestere tranzactii imobiliare , #imobiliare