Pietele imobiliare din Est isi vor reveni pe termen lung

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 13:10
3689 citiri
Pietele imobiliare din Est isi vor reveni pe termen lung

In toate capitalele din Europa Centrala si de Est este inevitabila o scadere semnificativa a preturilor la imobiliare, in urmatoarele luni, nivelul ieftinirii fiind diferit, in functie de conditiile de pe fiecare piata.

Acest fapt va oferi prilejul investitorilor oportunisti, care dispun de lichiditati, sa cumpere beneficiind de reduceri semnificative.

"Totusi, pe termen lung, exista perspective de revenire a pietelor imobiliare din regiunea Europei Centrale si de Est, avand in vedere cererea mare de locuinte, in special pe acele piete cu puternice fundamente demografice", se arata intr-un studiu elaborat de Reas, in colaborare cu Jones Lang LaSalle.

Potrivit acestuia, scaderea indicatorilor macroeconomici, precum prabusirea PIB-ului si a investitiilor straine directe, plafonarea veniturilor si cresterea somajului reprezinta factori care vor aprofunda dificultatile in vanzarea de proiecte rezidentiale.

Cu toate acestea ar trebui sa fie avut in vedere faptul ca din noua tari membre ale Uniunii Europene cu previziuni pozitive in ce priveste PIB in 2009, sase sunt in regiunea Europei Centrale si de Est.

Lipsa activitatii de tranzactionare in domeniul imobiliar in regiune se traduce in mai multe probleme cu lichiditatea pentru dezvoltatori. "Este de asteptat ca preturile pentru locuinte sa fie supuse unei necesare corectii, la niveluri diferite in functie de perspectivele fiecarei piete", se arata in analiza citata.

Si, deoarece scurgerea de capital din punct de vedere al investitiilor straine directe, probabil, nu va da semne de revenire pe termen scurt, dezvoltatorii vor trebui sa-si adapteze produsele noi la cererea locala.

Piata depinde de credite

In cazul proiectelor care nu pot fi modificate, asa cum sunt cele deja in curs de constructie sau intr-o faza avansata de planificare, profiturile unor investitii ar putea fi puse sub semnul intrebarii. Astfel, exista o mare probabilitate ca vom asista la disparitia unor dezvoltatorii de pe piata in urmatoarele luni.

Pe de alta parte, piata imobiliara va fi influentata si de posibilitatea populatiei de a obtine credite, sau, cu alte cuvinte, de lichiditatile bancilor si politicile lor de creditare.

"Va exista un imens declin in ceea ce priveste volumul fondurilor disponibile pentru creditate, in comparatie cu 2008. In concluzie, va dura mult pana ce locuintele care se vor acumula in oferta sa fie absorbite de piata", conchide studiul mentionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#piata imobiliara blocata, #predictii imobiliare, #credite imobiliar , #imobiliare