Preturile apartamentelor ar putea scadea si mai mult in 2009

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 22:50
3857 citiri
Preturile apartamentelor ar putea scadea si mai mult in 2009
Foto: Romania Libera

Preturile apartamentelor vechi au scazut in 2008 cu circa 30%, la locuintele noi cu 5-10%, iar previziunile pentru anul viitor arata ca putem asista chiar la o scadere mai dura.

"Evolutia pietei in 2008 e strans legata de costul finantarii care a crescut semnificativ in special in cea de-a doua jumatate a anului. Aceasta crestere a costului finantarii coincide oarecum cu reducerea pietei imobiliare, scaderea numarului de tranzactii", a spus presedinte BCR Banca pentru Locuinte, Petre Tulin, la The Money Channel.

"Practic in 2009 vad aceeasi tendinta in situatia in care costul finantarii se va mentine la un nivel ridicat si este probabil ca pretul apartamentelor sa fie puternic influentat de acest lucru. Cred totusi ca putem asista anul viitor la o scadere chiar mai dura a preturilor apartamentelor, dar acest lucru depinde de mai multi factori", a adaugat el.

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu a spus la randul sau ca 2008 a fost mai mult un an de discutii imobiliare decat de afaceri in acest domeniu. El adauga in scaderea preturilor si a numarului de tranzactii si efectele crizei financiare, disponibilizarile si tot mai putini bani la populatie, factori care vor duce in 2009 la un numar tot mai mic de clienti solvabili, eligibili pentru creditare.

Si reprezentantul companiei CBRE Eurisko, Radu Lucianu vede, deasemenea, o corectie a preturilor in 2009. "Preturile vor depinde mult si de isteria din piata. De frica de a cumpara chiar si cu bani gheata un apartament in conditiile in care nu mai ai siguranta serviciului, de teama ca dezvoltatorul nu va mai avea bani sa termine proiectul. Sunt mai multi factori si nu pot da un procent exact", spune Lucianu.

Chiriile ar putea sa stagneze

In ceea ce priveste chiriile pe segmentul rezidential Zilisteanu sustine ca acestea pot stagna in 2009.

"Este posibil acest lucu. Exista dezvoltatori care isi inchiriaza imobilele pana cand aceasta criza va trece. In acelasi timp, proprietarii de apartamente vechi si-au retras imobilele de la vanzare datorita scaderii preturilor si au decis sa le inchirieze. Oferta a crescut destul de mult, iar in aceste conditii este posibil sa nu mai exista cresteri pe acest segment al pietei", a spus Zilisteanu.

Previziunile specialistilor imobiliari mai arata ca preturile ternurilor agricole ar putea scadea cu peste 10%, iar chiriile spatiilor de birouri vor inregistra un declin cu pana la 10%.

Analistii prezenti la The Money Channel au mai declarat ca, cel mai probabil, spre sfarsitul anului 2009 vom asista la o reasezare a pietei si la intrarea in normalitate in segmentul imobiliar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#pret locuinte, #2009, #scadere, #chirii, #stagnare , #imobiliare