Preturile la case vor exploda in 2010!

Joi, 05 Februarie 2009, ora 12:26
15601 citiri
Preturile la case vor exploda in 2010!

Preturile la case si terenuri ar putea incepe sa creasca din nou incepand de anul viitor.

Pana atunci insa, preturile de vanzare pentru locuintele noi vor fi cele care vor suferi modificari, in sensul ca acele "scoruri" nejustificat de mari ar putea incepe sa scada.

Locatiile exclusiviste vor deveni in curand inabordabile datorita pretului si vor viza un segment de piata mult mai restrans. Acestea sunt cateva dintre concluziile unui studiu realizat de compania CBRE Eurisko.

"Un scenariu optimist estimeaza ca piata rezidentiala va incepe procesul de revitalizare pe la sfarsitul anului 2009 - inceputul anului 2010. Este putin probabil ca in acest interval sa se mai lanseze vreun proiect rezidential important. Va urma o perioada de asezare a pietei si de finalizare a proiectelor aflate intr-un stadiu avansat al constructiei", se arata in raportul citat.

In anul 2008 preturile de vanzare au inregistrat o scadere de pana la 30% comparativ cu anul 2007, in functie de locatie, finisajele si facilitatile oferite, sau de strategia de vanzare a dezvoltatorului. Asa ca solutiile dezvoltatorilor imobiliari pentru stimularea vanzarilor au constat in oferirea de discounturi sub forma de unul-doua locuri de parcare gratuite si/sau boxa de depozitare in subsol, mobila de bucatarie, televizor plasma, computer.

In plus, unii dezvoltatori au oferit chiar reduceri din pretul final de vanzare daca se achita un avans mai mare de 20-30% ori daca se achizitioneaza mai multe locuinte.

Alti dezvoltatori au anuntat ca vand locuintele fara finisaje, in stadiul "la rosu" sau ca reduc standardele de confort ale locuintelor pentru a le face mai accesibile. Un exemplu este inlocuirea centralelor termice individuale cu o centrala termica pentru intregul imobil.

Vanzarile de locuinte ar putea fi insa impulsionate, pe termen lung, daca sistemul bancar romanesc isi va imbunatati produsele prin metode de creditare mult mai diversificate pentru a veni in intampinarea potentialilor clienti.

Vlad Voiculescu

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#preturi case 2010, #explozie preturi case, #imobiliare 2009 , #imobiliare