Prima Casa: Cum te poate lucra evaluatorul

Miercuri, 05 August 2009, ora 07:57
37050 citiri
Prima Casa: Cum te poate lucra evaluatorul

Programul "Prima Casa" menit sa vina in ajutorul persoanelor fara locuinta ascunde cateva inconveniente printre care si faptul ca clientul va trebui sa suporte din propriul portofel si o diferenta rezultata din evaluarea imobilului, care poate sa ajunga si pana la 10.000 de euro.

"Presupunem ca cineva vrea sa cumpere, cu credit prin "Prima casa" de exemplu, un apartament de 60 mp cu 1.000 euro pe mp, adica un pret final de 60.000 euro. Insa evaluatorul agreat de banca poate sa evalueze apartamentul la un pret de 800 euro pe mp. Tinand cont ca valoarea creditului pe care banca il poate da nu poate depasi nivelul reiesit din raportul de evaluare, in acest caz, 48.000 euro, inseamna ca diferenta pana la cei 60.000 euro va trebui suportata de cumparator", au explicat surse din piata evaluatorilor agreati de banci, informeaza Gandul.

Evaluatorul va estima o valoare de piata a locuintei si la asta bancile pot aplica un coeficient de ponderare. Acesta poate atinge uneori si 25%, in functie de locul unde se afla apartamentul, dar si de veniturile sau bonitatea clientului care solicita creditul.

In cazul in care cumparatorul nu este multumit de valoarea estimata de evaluatorul bancii poate cere o contraexpertiza, care costa insa.

"Evaluatorii bancilor intrate in Programul "Prima Casa" au directive clare de a nu evalua la mai mult de 900 euro/mp util un apartament in constructie veche, in conditiile in care pe piata ele se vand la valori apropiate de 1.000 euro. Cumparatorul trebuie sa suporte si aceasta diferenta intre pretul negociat si valoarea rezultata in urma evaluarii", a declarat Cosmin Petrus, director de vanzari la Habitas Imobiliare.

Potrivit acestuia, cumparatorul da astfel un avans la un apartament si dupa aceea realizeaza ca evaluatorul nu-l evalueaza la valoarea la care el vrea sa-l cumpere sau la una apropiata.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...