Proprietarii de bunuri nationalizate prefera despagubiri in numerar

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 16:08
2320 citiri
Proprietarii de bunuri nationalizate prefera despagubiri in numerar

Persoanele care au depus dosarele pentru despagubiri la ANRP, incepand cu 1 octombrie 2007, se orienteaza in proportie de 80% spre despagubiri in numerar si doar 20% spre despagubiri in actiuni la Fondul Proprietatea (FP).

"Dintre cei care au depus dosare la Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), 80% s-au orientat spre despagubirile in numerar si 20% spre despagubiri in actiuni la Fondul Proprietatea. Pana in prezent, avem 6.800 de dosare, insa la sfarsitul lui 2008 vom depasi 10.000", a declarat vicepresedintele ANRP, Mihnea Iuoras.

Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire au inceput sa depuna pe 1 octombrie 2007 la ANRP dosarele pentru acordarea despagubirilor in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea, informeaza NewsIn.

"Cu toate ca majoritatea fostilor proprietari prefera despagubirile in numerar, valoarea acestora reprezinta doar 15% din totalul despagubirilor, restul de 85% fiind despagubiri in actiuni la Fondul Proprietatea", a adaugat vicepresedintele ANRP.

Despagubirile in numerar de pana la 250.000 lei se acorda intr-o singura transa. Cele ce depasesc aceasta suma se acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata. In a doua transa va fi platita suma ce depaseste 250.000 lei, pana la concurenta sumei de 500.000 lei - suma maxima ce poate fi despagubita sub forma de numerar.

"Avem o medie de 50-60 de dosare inregistrate pe zi. Facem demersuri permanente pentru a obtine la timp banii pentru acordarea despagubirilor in numerar, iar in prezent asteptam dividendele de la Fond si credem ca vom avea si o suplimentare a fondurilor prin noua rectificare bugetara", a mai spus Iuoras.

Fostii proprietari care s-au inregistrat pana la sfarsitul lui septembrie la ANRP au optat pentru despagubirea in actiuni la Fondul Proprietatea in valoare de 2,533 miliarde lei (692 milioane euro), iar cuantumul despagubirilor in numerar este de 628,996 milioane lei, au declarat reprezentanti din cadrul Autoritatii.

Sursele de finantare pentru acordarea despagubirilor in numerar se asigura din dividendele aferente actiunilor detinute de stat prin Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

La un an de la inceperea inregistrarilor la ANRP, actionarii privati au scazut ca numar, dar au sporit ca pondere in portofoliul FP.

La 1 octombrie 2007, aproximativ 96,5% din capitalul Fondului Proprietatea se afla la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3,5% fiind distribuit catre 3.457 de proprietari deposedati abuziv in perioada regimului comunist.

In prezent, numarul de actionari persoane private ai Fondului Proprietatea a scazut la 1.970, dar detinerea acestora in capitalul Fondului a sporit la 20%.

Anul trecut, Fondul a obtinut un profit net de 313,1 milioane lei (circa 93,8 milioane euro), in crestere de 4,3 ori fata de anul precedent, pe seama majorarii cifrei de afaceri de aproape cinci ori, la peste 400 milioane lei.

Dividendul platit din profitul din 2007 este in valoare de 0,006590489 lei/actiune, cu 160% mai mare decat cel acordat anul trecut actionarilor din castigurile din 2006, de 0,002533334 lei/actiune.

Fondul mai are de distribuit fostilor proprietari deposedati de bunuri de regimul comunist care sunt actionari ai sai dividende in valoare de 4,32 milioane lei.

Valoarea dividendului - incasat de actionarii care au detinut actiuni la data de 19 august 2008 - a fost stabilit in adunarea generala din 8 august.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,77 miliarde lei (circa 4 miliarde euro).

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#nationalizare, #fondul proprietatea, #actiuni, #dividende , #imobiliare