Se modifica ordonanta cu privire la reducerea riscului seismic al cladirilor

Miercuri, 24 August 2011, ora 23:12
2438 citiri
Se modifica ordonanta cu privire la reducerea riscului seismic al cladirilor

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente.

Astfel, actul normativ elimina unele masuri care s-au dovedit de natura sa genereze intarzieri semnificative in derularea programelor anuale de consolidare a

cladirilor de locuit multietajate, incadrate in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ordonanta prevede eliminarea ipotecii - instituita in favoarea statului pana la restituirea integrala, de catre proprietari, a sumelor alocate din

fonduri publice pentru consolidarea cladirilor incadrate in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public - si inlocuirea acesteia cu notarea

in partea a III-a a cartii funciare a imobilului a masurilor dispuse prin notificarile prevazute de lege si respectiv a dreptului de creanta constituit in favoarea administratiei publice locale.

Masura are ca scop asigurarea conditiilor cunoasterii de catre tertii interesati a sarcinilor care greveaza imobilul/locuinta, in operatiuni notariale avand ca obiect schimbarea proprietarilor, se mai mentioneaza in comunicat.

De asemenea, actul normativ aprobat miercuri include - in masurile de interventie privind consolidarea constructiilor - lucrarile de reabilitare a acestora din punct de vedere al componentelor nestructurale, numai in zona de interventie, dupa caz.

Se modifica si normele metodologice pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit

Totodata, au fost modificate si normele metodologice de aplicare a Ordonantei privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit. Astfel, lucrarile de reabilitare termica eligibile pentru contractarea creditelor cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata se completeaza si cu lucrari de reparare/inchidere a balcoanelor.

O alta modificare se refera la facilitatea accesului la creditare a beneficiarilor de credite bancare cu garantie guvernamentala: asociatiile de proprietari devin eligibile daca nu inregistreaza mai mult de doua rate scadente si neachitate la plata facturilor la utilitati.

De asemenea, actul normativ vizeaza explicitarea modalitatii de incheiere a contraventiilor de fidejusiune, in cadrul institutiilor bancare, de catre proprietarii cladirilor de locuit unifamiliale la contractarea creditului pentru realizarea lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.

Conventia de fidejusiune este conventia incheiata in cadrul institutiilor bancare prin care proprietarul/coproprietarul unei locuinte dintr-o cladire tip bloc de locuinte/locuinta unifamiliala se obliga fata de Ministerul Finantelor Publice sa plateasca el insusi obligatia pe care asociatia de proprietari/ coproprietarul nu o indeplineste la scadenta, proportional cu cota-parte indiviza pe care o detine din proprietatea comuna, respectiv pentru valoarea partiala/totala de executare a garantiei in cazul coproprietarilor cladirilor tip locuinte unifamiliale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#masuri reducere risc seismic, #eliminarea ipotecii, #norme metodologice reabilitarea termica , #imobiliare