Se scumpesc din nou locuintele in 2009?

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 14:52
3845 citiri
Se scumpesc din nou locuintele in 2009?

Cea mai mare parte a proiectelor imobiliare demarate nu au sanse sa fie finalizate si vandute in noile conditii de pe piata financiara, bancile fiind mai precaute in acordarea de credite atat dezvoltatorilor, cat si populatiei.

"80% dintre proiectele din piata ar trebui regandite atat din punctul de vedere al conceptului, cat si ca strategie de vanzare si plan de marketing. Dezvoltatorii imobiliari incep sa inteleaga ca piata actuala de real estate nu mai seamana cu cea de acum cativa ani. Daca publicul tinta sau nevoile acestuia s-au schimbat, proiectul trebuie regandit. Companiile de contructii au o rol important in tot acest angrenaj. Daca in ultimii ani ele dictau regulile in relatiile cu dezvoltatorii, acum vor trebui sa faca echipa cu acestia pentru a continua dezvoltarile imobiliare", sustine Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

In plus, reprezentanta Esop este de parere ca in final cea mai afectata va fi populatia, nu dezvoltatorii imobiliari, pentru ca am putea asista, din 2009, la un fenomen de reluare a cresterii preturilor la locuinte.

"Este clar ca multi dintre cumparatori nu se vor mai califica decat pentru blocurile vechi si atunci va trebui sa se multumeasca in aceasta situatie. De asemenea, in conditiile in care in acest moment in piata este o cerere acumulata, in asteptare, iar o serie de proiecte se vor amana/anula, e posibil sa asistam la un fenomen interesant in 2009. Proiectele noi vor fi mult prea putine pentru cererea acumulata si va interveni, ca urmare, un fenomen firesc de crestere a preturilor", declara reprezentanta Esop.

Pe de alta parte, potrivit sursei citate, statul roman a avut profituri substantiale datorate dezvoltarii imobiliare, asadar, daca s-ar implica, ar avea numai de castigat.

"In conditiile in care in ultimii 5 ani sectorul imobiliar a fost motorul dezvoltarii economice statul ar trebui sa se implice si sa sustina efortul bancilor, dar si pe dezvoltatori", explica Irina Petrescu.

Aceasta arata ca, studiind profiturile statului roman in urma dezvoltarilor si tranzactiilor imobiliare din ultimii 5 ani, se ajunge la concluzia ca acesta ar trebui sa fie direct interesat in remedierea situatiei.

"Nu credem ca autoritatile vor considera o prioritate masurile de sustinere in sectorul imobiliar avand in vedere ca e an electoral si imobiliarele se descurca atat de bine singure", sustin imobiliarii.

Vlad Voiculescu

Citeste si:
Proprietarii de case noi din suburbii, aflaţi la mâna autorităților pentru racordarea la apă. Ce soluții alternative pot adopta
Proprietarii de case noi din suburbii, aflaţi la mâna autorităților pentru racordarea la apă. Ce soluții alternative pot adopta
Asistăm la expansiunea orașelor de la an la an, însă sistemele centralizate de furnizare a apei nu evoluează sub niciun chip la fel de rapid precum industria imobiliară. Și aici avem o...
Limba română are oficial 3.600 de cuvinte noi. „Remedial”, „selfie” sau „prof”, printre termenii acceptați în vocabular
Limba română are oficial 3.600 de cuvinte noi. „Remedial”, „selfie” sau „prof”, printre termenii acceptați în vocabular
„Remedial”, „selfie” şi prof” se numără între cele aproximativ 3.600 de cuvinte nou incluse în cea mai recentă ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) al...