Ziare.com

Taxele si comisioanele umfla pretul la "Prima Casa"

Luni, 27 Iulie 2009, ora 08:49

   

Taxele si comisioanele umfla pretul la "Prima Casa"
Sapte comisioane, trei taxe, la care se adauga comisionul pentru agentia imobiliara - toate acestea umfla, cu peste 4.000 de euro, pretul de achizitionare al unei locuinte prin programul " Prima Casa".

La un apartament de 60.000 euro, taxele notariale se ridica la 4.437 lei, adica circa 1.056 euro, suma in care sunt incluse autentificarea contractului de vanzare-cumparare si autentificarea contractului de ipoteca, informeaza Gandul.

In plus, chiar daca este un credit garantat de stat, bancile impun o garantie suplimentara, sub forma unui depozit colateral de valoare egala cu primele trei rate de dobanda si valabil pe toata perioada creditului (de ex. pentru un credit de 57.000 euro, pe o perioada de 10 ani, depozitul ajunge la 900 de euro). Desi nu poti dispune de acesti bani pe toata perioada creditului ( 10-30 de ani), bancile nu dau niciun fel de dobanda pentru sumele respective.

Si pentru evaluarea imobilului, cumparatorii mai trebuie sa scoata din buzunar pana la 500 lei, plus TVA, adica circa 142 de euro. La aceste sume se mai adauga circa 2.000 - 2.500 euro, comisionul pentru agentia imobiliara in cazul in care pentru cumpararea "Primei Case" s-a apelat la intermediari.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Si, asa cum se intampla mereu la bancile din Romania, desi au anunta ca vor renunta la anumite comisione pentru a intra in programul guvernamental, bancile au gasit alte taxe de impus clientilor: comisioanele pentru administrarea contului curent, cel de depunere/retragere numerar, de transfer al banilor in contul curent al vanzatorului/constructorului, precum si comisionul de confirmare a soldului creditului. Toate acestea duc la o suma suplimentara de circa 400 euro.

Si Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va incasa de la cei ce cumpara "Prima casa" un comision de gestiune, de 0,37% pe an, care este, in primii 3-4 ani, de aproximativ 200 de euro. La acestea se adauga taxa de inregistrare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, care este de 67 lei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3860 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Prima casa

Cel mai tare l-a unflat acest program neispirat si nefericit ( pentru cumparatori) care i-a determinat pe investitorii imobiliari sa-si ridice pretentiile ( deja foarte mari) cu inca 15-20%. Oare domniii Boc si Pogea asculta numai de cei , putini, care doresc sa-si creasca si mai mult profiturile , in timp ce mult mai multi trebuie sa suporte masurile anti-criza, subventionand prin taxe niste idei nastrusnice.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor