Terenurile noastre agricole sunt de 4 ori mai ieftine decat cele din Franta

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 13:40
5762 citiri
Terenurile noastre agricole sunt de 4 ori mai ieftine decat cele din Franta

Preturile terenurilor agricole din Romania sunt de 3-4 ori mai ieftine ca in Ucraina, Serbia si Franta.

Calitatea solului, dar si suprafetele vaste disponibile ar trebui sa faca din ele un obiect de atractie pentru investitorii straini, sustin consultantii companiei EuroMetropola.

"Calitatea solului, suprafetele vaste disponibile si preturile inca sub media UE fac din terenurile agricole din Romania un obiect de atractie pentru investitorii straini. Cu toate acestea, nu asistam inca la achizitii de proportii pe acest segment, unul din motivele principale fiind acela ca a devenit tot mai greu sa achizitionezi suprafete mari de teren perfect compactate", sunt de parere reprezentatii companiei imobiliare EuroMetropola, citati de NewsIn.

Potrivit consultantilor imobiliari, aproape un sfert din suprafata de teren arabil la nivel national e reprezentata de parcele mai mici de un hectar. "Clientii interesati de terenuri agricole in Romania cauta suprafete de peste 500 ha comasate integral. Terenurile pe care noi le promovam in aceasta perioada sunt in zone precum Mehedinti si Braila unde avem pana la 1.900 ha, iar preturile se situeaza intre 2.200 si 2.500 euro/ha", mai spun reprezentatii companiei imobiliare.

Acestia sustin ca una din cele mai scumpe destinatie europene pentru practicarea agriculturii este Irlanda, unde preturile ajung pana la 60.000 euro/hectar, de 10 ori mai scump decat in Scotia sau Anglia. In acelasi timp, in Ucraina, terenurile pentru agricultura ajung la 7.000 euro/hectar, iar Serbia practica preturi asemanatoare, 7.000-8.000 euro/hectar. Totodata, Franta mentine un pret apropiat, 6.000 euro/hectar, insa impune anumite restrictii de vanzare a terenului, favorizandu-i pe fermierii locali.

"Daca terenul agricol din Romania ar fi mai compact, profitabilitatea ar fi de ambele parti: proprietarii ar obtine un pret mai bun la vanzare, iar investitorii ar putea creste productivitatea prin cateva investitii minime. In Romania, putini sunt proprietarii care inteleg ca daca isi unesc terenurile, pot obtine un pret aproape dublu din partea investitorilor straini", adauga cei de la EuroMetropola.

Potrivit sursei citate, procedura pentru comasarea mai multor terenuri este destul de anevoioasa din cauza birocratiei si se poate intinde pe o perioada mai lunga de timp, cadastrul pentru suprafete mari este foarte scump, iar fara cadastru si intabulare nu se poate perfecta vanzarea.

"Ca foarte multe alte tipuri de proprietati imobiliare din Romania, si terenurile agricole au facut obiectul foarte multor speculatii in ultimii cinci ani, de aceea vedem ca in anumite zone exista suprafate mari comasate, pe care deocamdata nu se cultiva nimic. Cultivarea acestor terenuri ar putea da un imbold relansarii agriculturii romanesti. Investitorii ar trebui sa urmareasca valorificarea potentialului agricol al acestor terenuri, mai ales ca, spre deosebire de alte tari europene, terenul agricol din Romania indeplineste standardele pentru a practica agricultura organica", subliniaza consultantii EuroMetropola.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#terenuri agricole romania, #preturi teren agricol, #criza financiara globala, #vanzare teren agricol , #imobiliare