TV Ziare.com: Certificatul energetic - ce este, cat costa si la ce e bun?

Vineri, 26 Martie 2010, ora 12:08
4555 citiri
TV Ziare.com: Certificatul energetic - ce este, cat costa si la ce e bun?
Foto: Ziare.com

Certificatul energetic nu va influenta preturile de vanzare ale locuintelor, sustin oficialii din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Pentru a putea vinde o locuinta, proprietarii vor fi nevoiti sa obtina un certificat energetic, care atesta starea apartamentului sau casei din punctul de vedere al consumului de energie, potrivit lui Cristian Stamatiade, directorul Directiei Tehnice in Constructii din cadrul ministerului, prezent la TV Ziare.com.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Cristian Stamatiade.

"Locuinta nu trebuie sa indeplineasca nici o conditie. Certificatul atesta starea din punct de vedere energetic, cu performantele ei, la un moment dat", a declarat Stamatiade.

Certificatul incadreaza locuinta intr-o clasa energetica, cele mai bune fiind cuprinse intre A si D, prima insemnand ca locuinta respectiva utilizeaza cel mai eficient energia.

"Incadrarea intr-o anumita clasa energetica a unei cladiri denota un anumit consum mediu anual de energie, performanta din punct de vedere energetic. Astfel, si costurile de intretinere sunt mai mici", a adaugat oficialul.

Acest certificat este necesar pentru o mai buna informare a posibililor cumparatori, fiind cerut de o directiva la nivelul Uniunii Europene.

"Statul nu obliga pe nimeni sa cumpere sau sa detina acest certificat, dar, daca doreste sa vanda, este normal, pentru protectia consumatorului, sa fie informat corect asupra consumului cladirii pe care o cumpara", a explicat Stamatiade.

Deocamdata, decizia nu a intrat in vigoare, urmand a fi pusa in aplicare, cel mai tarziu, la 31 decembrie 2010, dar, foarte probabil, chiar mai devreme, in trimestrul doi al acestui an.

Stamatiade insista ca tinta nu este de a influenta pretul vanzarii unei locuinte, ci de a informa corect potentialul cumparator. "Trebuie sa stie ce cumpara, ce performanta are cladirea respectiva. Mai departe, este o problema de cerere si oferta", a spus oficialul.

Pretul certificatului este stabilit de piata, avand in vedere ca se obtine de la auditori energetici autorizati, insa nu poate costa mai mult ca documentatia cadastrala. In prezent, exista aproximativ 700 de astfel de auditori la nivel national.

"Fara documentatia cadastrala, nu puteti sa elaborati certificatul, pentru ca e nevoie de anumite masuratori. Cele doua sunt strict necesare pentru actiunea de vanzare - cumparare la notariat", a spus Stamatiade. El a adaugat ca, pentru un apartament de trei camere, de exemplu, cadastrul costa in jur de 300 - 350 de lei.

Cum va puteti incadra intr-o clasa energetica mai buna?

Daca doriti sa va imbunatatiti apartamanetul, puteti actiona si pe cont propriu, in unele privinte. Astfel, tamplaria termoizolanta, partea de instalatii, iluminat sau apa calda, de exemplu, pot fi facute individual, de catre proprietar.

Pe de alta parte, anveloparea blocului se face la comun, nu la nivel de apartament.

Odata ce ati hotarat, impreuna cu toti proprietarii din cladirea respectiva, ca exista necesitatea reabilitarii termice, trebuie sa contactati autoritatile locale, pentru a va introduce pe lista programelor multianuale de reabilitare.

In acest caz, asociatia de locatari va plati 20 la suta din costul total al lucrarilor, restul de 80 la suta fiind asigurat de la bugetul de stat si cel local. Procentul de 20% se imparte intre toti proprietarii, iar, in cazul in care unul dintre acestia nu isi poate plati partea, primaria locala poate prelua partial sau integral costurile, urmand a decide ulterior cum se vor recupera acesti bani.

Reabilitarea termica presupune, potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, izolarea termica a peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare cu unele care izoleaza mai bine, termo-hidroizolarea acoperisurilor sau a terasei si izolarea termica a subsolului, in cazul in care exista apartamente si la parter.

De asemenea, se poate imbunatati si instalatia de distribuire a agentului termic pentru incalzire.

Astfel, se vor reduce pierderile de caldura, costurile de intretinere pentru incalzire si apa calda si se vor diminua emisiile de CO2.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#obtinere certificat energetic locuinta, #reabilitare termica, #auditor energetic , #imobiliare