TVA-ul pentru locuinte noi scade la 5 procente

Duminica, 23 Noiembrie 2008, ora 20:30
5483 citiri
TVA-ul pentru locuinte noi scade la 5 procente

Pretul locuintelor noi ar putea sa fie cu 14% mai mic, in conditiile in care Guvernul reduce de la 1 ianuarie 2009 TVA-ul acestor tranzactii la 5%, pentru a-i incuraja pe romani sa devina proprietari.

Totusi, pentru a beneficia de aceasta reducere, proprietarul va trebui sa nu-si cumpere o locuinta mai scumpa de 100.000 de euro, iar suprafata sa nu depaseasca 120 de metri patrati, arata Realitatea Tv.

"In celelate tari se aplica la toate locuintele, fie vechi, fie noi. La noi, guvernantii s-au gandit la reducerea de TVA si se refera in mod vadit la locuintele noi pentru ca pentru tranzactiile facute intre persoanele fizice cu apartamente vechi nu se plateste TVA", a spus Radu Zilisteanu, analist imobiliar, citat de aceeasi sursa.

Pe de alta parte, potrivit premierului Tariceanu, nu se iau in considerare limitari de varsta, ca in cazul programului ANL.

Si familiile care vor dori sa-si cumpere o locuinta mai mare vor beneficia de masura, insa nevoia de spatiu mai mare va trebui justificata.

De reducere poate profita o familie formata din trei persoane care locuieste intr-o garsoniera si vrea sa se mute intr-un imobil cu doua camere. Pentru un astfel de apartament, in valoare de 80.000 de euro, se va face o economie de 11.200 euro.

Totusi, analistii imobiliari nu sunt de parere ca romanii se vor inghesui sa-si cumpere acum locuinte pentru a profita de aceasta reducere, masura venind prea tarziu.

E.E.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#TVA, #locuinte noi, #imobiliar, #tranzactii, #guvern, #incurajare, #proprietar , #imobiliare