Vrei sa inchiriezi spatiu pentru birouri? Iata ofertele!

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 12:34
1268 citiri
Vrei sa inchiriezi spatiu pentru birouri? Iata ofertele!

Nu mai putin de o cincime din spatiul cladirilor de birouri va ramane neocupata pana la sfarsitul acestui an.

Estimarea apartine consultantilor imobiliari de la compania Jones Lang LaSalle si a fost facuta intr-unul din rapoartele trimestriale, unde se precizeaza ca noua oferta de spatii de birouri estimata pentru anul 2010 este de 180.000 de mp.

"Numai 30% din aceasta suprafata este precontractata. Spre deosebire de anii anteriori, pentru anul 2011 sunt anuntati doar 75.000 mp. Estimam ca rata de neocupare va avea un trend crescator, la sfarsitul anului estimandu-se ca se va ajunge la 18-20%", se arata in raport. Potrivit acestuia, rata de neocupare va descreste gradual, de-a lungul anului 2010, insa valori mai reduse, adica mai mici de 5%, nu sunt previzionate mai devreme de inceperea anului 2011.

City Gate, cel mai mare proiect din trimestrul III

Stocul modern de spatii de birouri este estimat la 1,4 milioane de mp, cu numai 53.400 mp finalizati in trimestrul al treilea.

Cel mai mare proiect finalizat in trimestrul al treilea a fost turnul de sud al City Gate amplasat in Piata Presei Libere.

"Estimam ca aproximativ 150.00 mp sunt propusi spre finalizare in trimestrul al patrulea, ceea ce va ridica stocul anual final in 2009 la circa 400.000 mp. In continuare, exista posibilitatea ca o parte din proiectele anuntate sa-si amane finalizarea pentru inceputul anului viitor, caz in care oferta ultimului trimestru sa scada cu pana la 50%", se arata in raportul Jones Lang LaSalle.

Potrivit acestuia, patru zone de afaceri, Pipera Nord, Floreasca BV, Pipera City si zona de nord, au contribuit cu mai bine de 65% la stocul nou finalizat (31%, 15%, 10% si respectiv 10%).

Mai putin de 8.000 mp inchiriati pe luna

In primele 9 luni s-au inchiriat 69.000 mp. "In comparatie cu anul anterior, suprafete similare au fost inchiriate trimestrial. Cu alte cuvinte, suprafata inchiriata in primele trei trimestre din 2009 reprezinta doar 30% din suprafata contractata in perioada similara din 2008.

Piata de birouri din Bucuresti s-a schimbat dintr-o piata a dezvoltatorilor intr-o piata a chiriasilor. Activitatea de preinchiriere, care a contribuit substantial la activitatea de inchiriere din 2008, s-a diminuat drastic", mai mentioneaza raportul.

Acesta adauga ca proprietarii, respectiv dezvoltatorii sunt nevoiti sa acorde conditii atractive pentru o perioada mai indelungata, in vederea atragerii si retinerii chiriasilor in spatiile de birouri.

"Estimam ca preluarea anuala de spatii de birouri nu va depasi 100.000 mp. Avand in vedere activitatea redusa de pre-inchiriere, marea majoritate a contractelor de inchiriere vor avea loc in cladiri finalizate".

Consultantii citati estimeaza ca piata de inchiriere isi va reveni, gradual, pana la mijlocul anului viitor, in continuare stimulata de pre-inchirierile marilor companii multinationale.

Chirii in scadere, pana la 21 euro/mp

La capitolul chirii pentru spatiile de birouri, raportul arata ca in trimestrul al treilea chiriile cele mai mari erau de 21 euro/mp/ luna, in scadere de la 24 euro/mp/luna chirie raportata la inceputul anului.

Cele mai mari chirii sunt percepute in cladirile finalizate, amplasate in zona centrala de afaceri si in zonele limitrofe acesteia. Rata medie de neocupare a crescut la 12,9%, respectiv 6% pentru imobilele de clasa A si peste 18% pentru spatiile de clasa B, amplasate in general in zone limitrofe orasului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#spatiu birouri, #piata imobiliara birouri , #imobiliare