Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vrei sa platesti mai putin la intretinere? Ia-ti o casa pasiva!

Joi, 07 August 2008, ora 23:50
5892 citiri
Vrei sa platesti mai putin la intretinere? Ia-ti o casa pasiva!

Conceptul de locuinta pasiva a inceput in ultimii ani sa prinda contur si in Romania. Ce e o locuinta pasiva? O casa cu transfer termic redus, care nu elimina noxe, si care, prin economia de energie, reduce substantial costurile de intretinere.

In Germania si tarile nordice, locuintele de aceste gen reprezinta 40% din totalul caselor.

In timp ce o casa clasica poate avea pierderi de energie, care apar la imbinari, o casa pasiva se comporta precum un termos. Locuintele sunt dotate cu pompe de caldura si panouri solare, total nepoluante.

Elemente tipice pentru casele pasive sunt cele trei randuri de geam, bariera impotriva vaporilor si nivelul ridicat de termoizolatie. Aceste case sunt prietenoase cu mediul, pot avea structura pana la 8 etaje si o durata de viata de 100 de ani. Casele pasive pot fi gata in termen de 6 luni-1 an.

Izolatiile speciale si independenta energetica reduc cheltuilile de intretinere cu pana la 70% fata de o locuinta clasica. Costurile de intretinere pentru o casa pasiva cu o supafata cuprinsa 100 - 120 de metri patrati variaza intre 150-170 de euro pe luna, in timp ce pentru locuintele traditionale, intretinerea poate ajunge si la o mie de euro pe luna.

Spre exemplu, casa Toscana Bungalow A (foto) costa intre 88.989 de euro, daca este pre-echipata, si 122.989 de euro, daca aceasta este livrata la cheie. Potrivit site-ului www.casepasive.eu, aceste preturi nu contin TVA si includ doar transportul pana la intrare in Romania. Casa are doua etaje si o suprafata locuibila de 218.13 mp.

Exista si case mai mici, cu suprafete locuibile de 75 de mp. Casa are trei dormitoare la etaj si un antreu, in timp ce la parter se afla bucataria, sufrageria si dusul. Costul unei astfel de case porneste de la 67.989 euro si poate urca pana la 87.999 euro.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#locuinte pasive, #cost, #intretinere, #energie solara, #termos , #imobiliare